13. listopadu 2022 • 15:58

Elementární částice. Francie má Boha i problémy. Bez Pogby = bez dusna?

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lesk a bída šampionů. Francouzi dobyli zlato dvakrát (1998, 2018). Po krachu a vnitřním rozkolu na EURO 2020 živí Les Bleus ambice o katarské vendetě. Mbappé, Benzema, Giroud, Griezmann. Jak nerozluční budou fotbaloví Athos, Porthos, Aramis a d'Artagnan? A co na to Nkunku, Dembélé, Coman... „Jeden za všechny, všichni za jednoho?“



Motorem vesmíru je paradox. Před čtyřmi lety Les Bleus prostřeli ubrus pro zlatou hostinu, přestože měli hrotového útočníka, který držel dietu (v sedmi zápasech nedal ani gól).

Prioritou Oliviera Girouda, o němž Didier Deschamps říká, že má „duši válečníka“, však nejsou statistiky. Je jako vlnolam vzdorující bouřím, omlácený příbojem střetů a chránící kotviště pro flotilu – vlajkové lodě Mbappého s Griezmannem, kteří na MS 2018 nabili děla (oba skórovali čtyřikrát) a nechyběli v turnajovém All-Star Teamu.

Na EURO 2020 (vinou covidu se hrálo loni v červnu), bylo vše jinak. Do týmu se vrátil polepšený hříšník Benzema. Pět let byl v nemilosti kvůli kauze Valbuena – v roce 2015 ho naváděl, ať zaplatí vyděračům, kteří hrozili zveřejněním spoluhráčova intimního videa, a soud mu za to uložil roční podmínku.

Bojovník Giroud se na hřiště skoro nepodíval, chřadnoucí Griezmann se trefil jednou a superhvězda Mbappé ronil slzy velké jako koňské koblihy, protože neskóroval vůbec. „Excusez-moi. To se mi ještě nestalo,“ vzdychl jako muži, jejichž voják nebyl v pozoru.

Benzema naproti tomu vynikal jako Versailles mezi paneláky. Udeřil čtyřikrát, osmifinálové zkáze se Švýcary však nezabránil.

V zájmu spravedlnosti uveďme, že pár měsíců nato přišel reparát. Francouzi v říjnu 2021 ovládli Ligu národů. V semifinále udolali Belgii (3:2), ve finále Španěly (2:1). Všechny branky zařídilo gólové kákáčko (Karim + Kylian).

Jenže reprezentační rok 2022 žádnou delikatesu nepřinesl. Francie prohrála s Dánskem (dvakrát) i Chorvatskem a Rakousko přemohla jen doma, ve Vídni zachraňoval Mbappé remízu v samém závěru.

Deschamps si připadá zvláštně. Na každé pozici má přetlak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud