Jiří Fejgl
27. listopadu 2022 • 04:30

Belgie, mistr světa? Jsme moc staří, překvapil De Bruyne. Mluvil i o platu

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má být hlavní zbraní, hybatelem výkonu, myslitelem, jak se moderně říká rozdílovým borcem. Kevin de Bruyne, belgická superstar, tahoun Manchesteru City, spolu s letitými kumpány zkouší pozlatit nevšední generaci „rudých Ďáblů“ na fotbalovém světovém šampionátu. Přitom (možná) ani sám v titul nedoufá.



Je osobností první kategorie. Přitom řekl: „Ano vydělávám hodně peněz, ale pořád jsem blízko své rodině, kamarádům, kteří normálně chodí do práce.“ Týdně pošle Manchester City na účet belgického ryšavce 385 tisíc liber, což dělá něco málo přes 11 milionů korun. „Je to opravdu hodně peněz v objemu, který se pohybuje v klubech?“ prohodil.

De Bruyne promluvil pro britský list The Guardian. Pustil žurnalisty do soukromí, rozpovídala se i jeho žena Michele La Croix.

Řeč - samozřejmě - přišla také na šampionát v Kataru. Belgie byla ještě před sedmi měsíci na prvním místě žebříčku FIFA, náleží mezi hlavní favority.

Co na to de Bruyne, uzme se spoluhráči titul? Nevypadá, že by byl úplně nahecovaný, nezdá se mu termín uprostřed sezony a dokonce vypálil: „Jsme příliš staří.“ Dost kontroverzní názor, možná však také zastírací manévr.

Belgie je zkušená, to ano. V kádru má jedenáct třicátníků. V prvním zápase jich bylo v základní sestavě šest. Stejný počet borců má v životopise zapsáno více než stovku startů za národní výběr: Jan Vertonghen, Axel Witsel, Toby Alderweireld, Eden Hazard, Dries Mertens i Romelu Lukaku. Průměrný věk však není nějak přestřelený. 27,11 je obvyklé číslo, známka zkušenosti i energie.

Belgie si zkrátka hýčká skvělou sortu hráčů. „Původně byla zlatou generací ta, která zazářila na mistrovství světa 1986. Dnes je to jiný příběh,“ vyznal se trenér Roberto Martinez. „Termín zlatá generace je v tomto případě výstižný, protože tato současná zanechala trvalý dojem. Jsou schopni poskytnout vodítko pro přicházející mladší hráče.“

Tím nejlepším by byl zisk titulu. Další krok na cestě může udělat Belgie v neděli. Po první (nutno říct, že nepřesvědčivé) výhře nad Kanadou ji čeká Maroko.

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Maroko 3 2 1 0 4:1 7
2. Chorvatsko 3 1 2 0 4:1 5
3. Belgie 3 1 1 1 1:2 4
4. Kanada 3 0 0 3 2:7 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud