Pavel Hartman
4. prosince 2022 • 15:47

Bonus pro Messiho za postup do čtvrtfinále: trumfnul Maradonu!

Autor: Pavel Hartman, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo je lepší? Diego Maradona, nebo Lionel Messi? Současný argentinský kapitán získal v osmifinále MS v letitém souboji geniálních desítek plusové body. Božského Diega přeskočil v počtu vstřelených gólů na světových šampionátech a také se přes něj v Kataru s vysokou pravděpodobností přežene na žebříčku šancí, které vytvořil pro reprezentační spoluhráče na nejprestižnějším turnaji národních mužstev. A dost možná i v asistencích. Premiérové světové zlato mu ovšem ani tohle nezaručí.



Diego Maradona už se na počínání krajanů dívá z nebe, ale jeho duel na dálku s  Lionelem Messim zajímá celou zeměkouli. LM 10 podnikl v utkání s Austrálií útok na dobytí pozice argentinské ikony číslo jedna. Úvodní brankou, která byla historicky jeho první ve vyřazovací části MS, rozšířil sbírku svých gólů z pěti světových šampionátů na 9 (7 jich dal levačkou, 2 béčkovou pravačkou). Diego Maradona se trefil při svých čtyřech účastech na mistrovství světa 8x.

Argentinský střelecký rekord na MS však drží někdejší charismatický pistolník Gabriel Batistuta, jenž nashromáždil 10 navštívenek do sítě soupeřů.

Je ale třeba se podívat také na to, kolik zmiňované super hvězdy potřebovaly na tyhle porce gólů času. V tom má tandem M+M na Batistutu značné manko. Zatímco Batistuta obstaral 10 zásahů do černého ve dvanácti zápasech, Messi dosáhl na devítku za 23 utkání (téměř za dvojnásobný počet startů než Batistuta), Maradona na osmičku za 21.

Statistická společnost Opta analyzovala i ofenzivní přínos argentinských velikánů pro reprezentaci na světových šampionátech. I v těchto kritériích Messi dotírá na Maradonu. Ten při svém pobytu na šampionátech nasbíral 8 asistencí a spoluhráče vyslal do 67 šancí. Budeme-li brát jen otevřenou hru bez standardních situací, jeho bilance je: 5 asistencí a 48 šancí. Dosavadní účet Messiho? Celkově 6 asistencí, 67 šancí. Otevřená hra: 4 asistence, 48 šancí.

Asistence a šance Diega Maradony na MSFoto Sport

Jak si jsou oba podobní, dokládá grafické ztvárnění jejich asistencí a klíčových přihrávek vedoucích k brankovým příležitostem. Skrývají se za tím jejich společné největší zbraně: extrémně krátký driblink výrazně znesnadňující odebrání míče, nízké těžiště těla umožňující klamavé pohyby, které dělají z obránců tyčky, a nadprůměrná herní inteligence s excelentní permanentní kontrolou prostoru. Proto se stali postrachem obran v pokutovém území soků a před ním.

Ale nalezneme i společné slabiny Marodony a Messiho. Ty hlavní? Malý pohyb bez balonu a resty při bránění. I v utkání s Australany byl LM10 často v chůzi a při defenzivní fázi byl mnohdy pozorovatelem. Právě to nejspíš rozhodne o tom, zda se Maradonovi vyrovná i v tom nejdůležitějším – zisku světového zlata.

Zatímco v Diegově éře šlo uhrát bez zapojení všech jedenácti hráčů do obrany i útoku velké výsledky, aktuální moderní fotbal již tohle obvykle netoleruje. Nejkvalitnější celky totiž dokážou potrestat, když třeba jeden z protivníků vypadne z presinku, anebo nezařadí po ztrátě balonu zpátečku.

Asistence a šance Lionela Messiho na MSFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud