17. února 2011 • 11:45

Státy EU mohou zakázat přenosy z MS a ME

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Členské státy Evropské unie mohou zakázat přenosy zápasů mistrovství světa a Evropy ve fotbale v placeném televizním vysílání. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU v Lucemburku, který je nejvýše postavený v celé evropské sedmadvacítce. Soudce tak zamítl žaloby asociací FIFA a UEFA.



Obě fotbalové federace u soudu napadly rozhodnutí Belgie a Velké Británie, jejichž vlády vytvořily seznam událostí považovaných za ty se zásadním společenským významem, které nesmí být přenášeny na placené televizi.

V případě Belgie seznam obsahoval i všechny zápasy finálového turnaje mistrovství světa a v případě Anglie zápasy mistrovství světa a Evropy.Obě země zaslaly tyto seznamy Evropské komisi, která v minulosti rozhodla, že nijak neporušují právo EU. Podle FIFA a UEFA je ovšem pochybné, že by všechny zápasy byly zásadní událostí společenského významu.

"Tyto soutěže mohou být považovány za jednu událost, a nikoli za sled jednotlivých událostí rozdělených na atraktivní zápasy a běžné zápasy. Například výsledky běžných zápasů mohou mít vliv na účast týmů v atraktivních zápasech, což může vzbudit zvláštní zájem veřejnosti takové běžné zápasy sledovat," vyvrátil názor fotbalových asociací soudní tribunál.

Podle unijního soudu navíc údaje o sledovanosti prokazují, že zápasy mistrovství světa i Evropy přilákaly k televizním obrazovkám i diváky, kteří by jinak nic podobného nesledovali.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud