30. června 2011 • 11:30

Na fotbalové EURO se podíváte jenom na satelitu

Autor: ČTK, mjk
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové EURO bez českého komentáře? Tak s tím se nejspíše budou muset spokojit fotbaloví fanoušci. Vysílací práva jsou totiž podle vyjádření tuzemských televizních stanic přemrštěná a není jisté, zda takovou částku bude některá z nich ochotna zaplatit. Na vině je prý poslední evropský šampionát z roku 2008, za nějž televize Prima nabídla obří částku a stanovila tak Česku vysokou laťku pro nynější jednání.



UEFA spolu s Evropskou vysílací unií (EBU) chtěly původně za šampionát, který se uskuteční přístí rok, 130 milionů korun. Posléze začaly slevovat, přesto se českým televizím zdá cena přemrštěná. Navíc zatím zdaleka není jisté, zda česká reprezentace na turnaj postoupí.

"Cena, kterou po nás majitelé vysílacích práv chtějí, je nemorální. Snaží se zlevnit, ale deset procent dolů nic neřeší. Mám nějaký rozpočet a do něho se musím vejít," řekl Hospodářským novinám šéf kanálu ČT4 Jiří Ponikelský.

"Přitom už jsem byl docela optimista. Na konci dubna jsme se domluvili na ceně, která byla slušná, odpovídala hodnotě našeho trhu. Včera nám ale řekli, že to vedení UEFA neodsouhlasilo," dodal Ponikelský.


Zástupci Novy a Primy nechtějí jednání o turnaji, který se uskuteční v Polsku a na Ukrajině, zatím komentovat. Podle HN se ale k zájmu o ME stavějí váhavě.
Minulý evropský šampionát v roce 2008 vysílala Prima, která za práva zaplatila zhruba 100 milionů korun. Předchozí ME v roce 2004 stálo Českou televizi 65 milionů.

V Evropě je jen pět zemí, kde se vysílací práva na Euro 2012 ještě neprodala. Rozhodnuto přitom mělo být do konce května. Není vyloučeno, že čeští fanoušci budou v červnu příštího roku odkázáni na zahraniční satelitní stanice. Z nich má zakoupená práva například německá ARD/ZDF nebo polská TVP.

Další z pětice zemí, které vysílací práva na zápasy ME ještě nevlastní, je Slovensko. To se ale může změnit, neboť o koupi práv jedná veřejnoprávní dům RTVS. "RTVS plánuje koupit vysílací práva. V této záležitosti momentálně probíhají jednání," uvedl mluvčí RTVS Richard Šümeghy.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud