12. srpna 2011 • 04:59

Pozice Michala Bílka je nejistá. Kdo by ho mohl nahradit?

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

České fotbalové reprezentaci se pod koučem Michalem Bílkem nedaří. I přes slušně rozjetou kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy se množí hlasy na jeho odstoupení. Bídný projev národního týmu vyvrcholil středeční porážkou s Norskem 0:3. Michal Bílek na lavičce zatím zůstává, kdo by ho však případně mohl nahradit podle deníku Sport?



Deník Sport vybral největší kandidáty, kteří by mohli dosavadního trenéra národního týmu nahradit.

Jaroslav Hřebík

Je o šestnáct let starší než Michal Bílek, přesto na rozdíl od něj razí fotbalovou modernu. Trenérský vizionář sází na ofenzivní a atraktivní hru, sleduje fotbalové trendy a zároveň se snaží být neustále o krok napřed. Stříbrnou medailí s reprezentací do 19 let na nedávném EURO dokázal, že se s progresivní taktikou postavenou na vysokém presinku dá prorazit i v prostředí českého fotbalu. Už od doby, kdy musel v roce 2002 předčasně opustit Spartu, však bojuje s nepochopením fanoušků i části odborníků. Hřebík si v sobě nosí křivdu, a i proto by mohl nabídku vést seniorskou reprezentaci odmítnout.

Pavel Vrba
Ještě před pár lety znal jeho jméno v Česku jen málokdo, teď však nepotřebuje představovat. Úspěšný kouč dovedl k titulu slovenskou Žilinu a v minulé sezoně senzačně i Viktorii Plzeň. Proč by národní tým nemohl vést muž, který byl loni vyhlášen Trenérem roku 2010? Vrba vyznává podobnou filozofii jako Hřebík a právě s ofenzivním pojetím uspěl v Plzni. Jeho hráčská kariéra byla nevýrazná, přesto si na lavičce dokáže zjednat respekt. Má to jediný háček – a podstatný. Je nemyslitelné, aby se vedení FAČR dohodlo na Vrbově uvolnění v době, kdy Plzeň bojuje o Ligu mistrů a čeká ji s jistotou celý podzim v evropských pohárech.

Zahraniční trenér
Volání po příchodu zahraničního kouče se s železnou pravidelností opakuje už od roku 2008, kdy na reprezentační lavičce skončil Karel Brückner. Dodnes je však toto téma v českém prostředí tabu. Přitom několik příkladů ze zemí na východ od Česka je důkazem, že angažmá cizince u národního týmu už nebrání finanční ani jazykové bariéry. Lothar Matthäus vede Bulharsko, Berti Vogts trénuje Ázerbájdžán a fanouškům zůstává v paměti i angažmá Nizozemce Lea Beenhakkera u polského týmu. Hledání vhodného kandidáta však nesmí být tak amatérské jako za minulého svazového vedení. Škoda, že si to současné nechalo například utéct uznávaného německého kouče Ralfa Rangnicka, který byl na jaře bez práce, ale od března 2011 už vede Schalke. Právě kouč typu Rangnicka by se k českému týmu hodil dokonale.

Michal Bílek sleduje své svěřence v duelu s Lichtenštejnskem
Michal Bílek sleduje své svěřence v duelu s Lichtenštejnskem


Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud