Michal Petrák
28. ledna 2012 • 17:45

Bílkova budoucnost je nejistá. Koho místo něj, když nevyjde EURO?

Autor: Michal Petrák, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem pozice trenéra fotbalové reprezentace byl v posledních dnech pořádný zmatek. Smlouva se kouči Bílkovi postupem prodloužila, slyšeli nejdříve fanoušci. Jenže ouha, asociace včera záležitost uvedla na pravou míru. O Bílkově setrvání rozhodne, zda výkonný výbor po letošním šampionátu uplatní na jeho služby opci.



Kdo by tedy mohl kouče Bílka po EURO 2012 v Polsku a Ukrajině nahradit? Anebo český výběr překvapí kvalitní hrou i výsledky a trenér v jeho čele zůstane? Deník Sport vybral možné adepty na post reprezentačního trenéra po blížícím se mistrovství.

Michal BílekFoto Pavel Mazáč SPORT
Michal Bílek
Současnost:
reprezentace Česka
Šance: Vše závisí na tom, jak si národní tým povede na EURO. Postup ze skupiny by patrně znamenal, že fotbalová asociace projeví zájem o pokračování spolupráce. Záleží ale také na herním projevu mužstva – utrápené čtvrtfinále by nemuselo stačit.

Pavel VrbaFoto Jaroslav Legner (Sport)
Pavel Vrba

Současnost: FK Viktoria Plzeň
Šance: O jeho konci v klubu, který pozvedl na evropskou úroveň, se mluví už delší dobu. Zvlášť tehdy, pokud Viktorku znovu nedovede do pohárů. Údajně má nabídky od polské Wisly Krakov a slovenské reprezentace. Přibude i ta česká?

Karel JarolímFoto Michal Beránek SPORT
Karel Jarolím

Současnost: Al-Ahlí (Saúdská Arábie)
Šance: Sám ve velmi dobře placeném angažmá u arabských šejků neskončí. S klubem překvapivě vede ligu, ale to v tamějším neklidném prostředí neznamená, že v létě nebude všechno jinak. Pokud by byl volný, byl by velmi vážným kandidátem.

Trenér Jablonce František Komňacký není z Alkmaaru nadšen.Foto Barbora Reichová SPORT
František Komňacký

Současnost: FK Baumit Jablonec, asistent trenéra reprezentace Česka
Šance: Pokud národní tým na EURO uspěje, ale Michal Bílek nebude chtít pokračovat na lavičce, může vedení asociace oslovit jeho asistenta. S uvolněním z Jablonce by předseda Pelta u majitele klubu Pelty neměl moc práce.

Jozef Chovanec.Foto Pavel Mazáč (Sport)
Jozef Chovanec

Současnost: bez angažmá
Šance: V českém fotbale je možné ledasco, tedy i Chovancův návrat k prvnímu týmu země. Jeho výhodou je, že patrně bude volný, pokud tedy neskončí u reprezentace Slovenska. Ve výkonném výboru by stále našel dost zastánců.

Ivan HašekFoto Michal Beránek (Sport)
Ivan Hašek

Současnost: Al-Hilal (Saúdská Arábie)
Šance: Čerstvě se upsal „saúdskoarabské Spartě“, a pokud bude úspěšný, nic ho domů nepotáhne. Jenže stejně jako u Jarolíma platí, že konec může přijít sakra rychle. Na druhou stranu, Hašek svým útěkem nadělal v Česku zlou krev a jeho návrat do prestižní pozice není příliš reálný.

Jaroslav HřebíkFoto Pavel Mazáč SPORT
Jaroslav Hřebík

Současnost: generální sportovní manažer AC Sparta Praha
Šance: Velmi malá. Je hodně těžké si představit, že by po půl roce „budování nové Sparty“ přešel k reprezentaci. I když předseda Pelta by o něj dost možná stál ze všech trenérů úplně nejvíc. Prý si na něj dokonce už myslel.

Jakub DovalilFoto Pavel Mazáč SPORT
Jakub Dovalil

Současnost: trenér Česka do 21 let
Šance: Trochu si zkazil renomé loňským nepovedeným EURO v Dánsku. Jednadvacítka sice došla do semifinále, ale hrou silně zklamala. Jenže – kdyby nikdo jiný nebyl k mání, dost možná by se jen přestěhoval z jedné strahovské kanceláře do druhé.

Josef CsaplárFoto Barbora Reichová
Josef Csaplár

Současnost: trenér Česka do 18 let
Šance: Byl by to sice velký krok na reprezentačním žebříku, ale proč ne? Je zaměstnancem svazu a případné nepovedené EURO bude nutit k hledání silné osobnosti. Tou Csaplár bezpochyby je a v Liberci před lety ukázal, že umí i velký fotbal.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud