Karel Häring
1. července 2012 • 05:00

Xavi a Iniesta: Španělský tandem čeká proti Itálii 20. duel o zlato

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále. Magické slovo s nádechem blízkého vyvrcholení. Zkušenost, po které prahnou desetitisíce fotbalistů. Většině z nich se v kariéře nastoupit v zápase o „zlato“, ať už jde o EURO nebo „jen“ domácí pohár, nepoštěstí. Pro španělskou dvojici Andrés Iniesta–Xavi Hernández už je to takřka běžná záležitost.



Barcelonské hvězdy slaví závěrečným utkání EURO s Itálií malé jubileum. Za deset let, co společně nastupují za katalánský velkoklub a španělskou reprezentaci, dnes nastoupí k 20. finálovému utkání! Bilanci mají víc než dobrou – jako poražení odcházeli jen třikrát. Vylepší si ji na EURO 2012 proti Itálii?

Je to jako se sexem. Když do toho jdete poprvé, můžete být hodně (a asi budete) hodně nervózní. A zpravidla neodvedete to, co očekáváte. S přibývajícími zkušenostmi jste klidnější, a i když výjimečnost okamžiku stále vyvolává vnitřní chvění, nepodlehnete tomu. Neovlivní to váš výkon.

Španělé jsou ve fináleFoto EPA

Kdyby slovo rutina nemělo spíš negativní nádech, pak by se k dvojici Andrés Iniesta–Xavi Hernandez náramně hodilo.

Vždyť dnešní finále bude jejich dvacáté od chvíle, kdy spolu začali nastupovat v prvním týmu Barcelony.

Pochopitelně většinu z těch, které zažili, odehráli právě v dresu klubu z Nou Campu.Celkově jich bylo sedmnáct a jen ze třech z nich odcházeli jako poražení.

Konkrétně z finále MS klubů v prosinci 2006, když nestačili na Porto Alegre (0:1), poté v prvním Superpoháru UEFA se Sevillou (1:3, 2010) a před rokem ve finále Španělského poháru s Realem Madrid (0:1 po prodloužení).

Drtivá většina úspěchů na klubové úrovni pochází z posledních čtyř let, tedy éry trenéra Josepa Guardioly – jedenáct z celkových čtrnácti.

V normální hrací době branka nepadlFoto ČTK

S národním týmem má barcelonské duo Iniesta–Xavi pochopitelně stoprocentní bilanci, Španělsko triumfovalo jak na EURO 2008, tak na MS 2010. A oba při tom hráli zásadní role.

Ve čtyři roky starém finále proti Německu Xavi narýsoval přihrávku na jediný gól zápasu, který vstřelil Fernando Torres. Rodák z Terrassy si pak z šampionátu odvezl cenu pro nejlepšího hráče turnaje.

Andrés Iniesta si na svůj památný moment musel počkat o dva roky déle. Ve finále mistrovství světa proti Nizozemsku svou gólovou střelou ze 116. minuty zápasu zajistil Španělsku historicky první titul světových šampionů.  

Iniesta si zpracovává míčFoto ČTK

Ke slavné trefě mu pomohl asistencí Cesc Fábregas, který věří, že jeho spoluhráč může dnes proti Itálii opět hrát rozhodující roli.

„Andrés se lepší zápas od zápasu. Má za sebou složitou sezonu, protože se mu často vracela zranění. Ale na tomto turnaji je mimořádný a má obrovský vliv na to, jakým způsobem hrajeme. Dodává nám sebevědomí,“ prohlásil.

Mimochodem, pokud dnes Španělsko zvítězí, rozšíří Iniesta s Xavim svou mimořádnou sbírku trofejí na dvacet čtyři (každý sám, včetně úspěchů v juniorských reprezentacích).

Podle španělského listu Marca mají ti dva ve svých síních slávy nejvíce triumfů ze všech hráčů, kteří byli v nominaci šestnácti zemí na EURO 2012.

Svědčí o tom i fakt, že zatímco společně jich nashromáždili 46, celý italský výběr poskládá dohromady 63 trofejí. Nejvíce Pirlo – dvanáct. I ten je však v pomyslném žebříčku až za dalšími španělskými reprezentanty: Valdés (20), Piqué (19), Casillas (17), Pedro a Busquets (15).

Už dnes může tahle parta své sbírky rozšířit o další mimořádný úspěch. A hodně při tom budou spoléhat právě na finálové experty Iniestu s Xavim.

Nejslavnější duely o zlato
Andrés Iniesta

MS 2010
Španělsko–Nizozemsko 1:0 po prodl.
Svým gólem přinesl Španělsku historicky první titul mistrů světa. A sobě nesmrtelnost mezi fanoušky. Když po návratu nastupoval v dresu Barcelony k zápasům na hřištích soupeřů, příznivci domácích mu vzdali hold skandováním: „Iniééésta, Iniééésta.“

Xavi Hernández

EURO 2008
Španělsko–Německo 1:0
Turnaj v Rakousku a Švýcarsku mu vyšel skvěle, řídil hru La Roji a ve finále korunoval své představení přihrávkou na jediný gól Fernanda Torrese. Kromě zlaté medaile si odnesl i cenu pro nejlepšího hráče šampionátu.

Španělský reprezentant Jordi Alba přestupuje z Valencie do Barcelony
Španělský reprezentant Jordi Alba přestupuje z Valencie do Barcelony

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud