7. srpna 2012 • 07:14

Reprezentace mění trenéra. Komňackého nahradí Pešice!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sázka na pohodu. Tak vyznívá volba nového asistenta reprezentačního trenéra. Michal Bílek povolal ke svému boku „starou školu“ Josefa Pešiceho, který v posledních letech působil jako vyhledávač talentů Sparty a předtím trénoval mládežnické národní týmy. Kouč-veterán nastupuje na místo uvolněné po Františku Komňackém.



Už jen schválení výkonného výboru stojí před oficiálním jmenováním nového reprezentačního asistenta. Stane se jím Josef Pešice, někdejší kouč Jablonce, Slavie nebo Teplic. Naposledy pracoval ve Spartě jako skaut.

 

„Při zápasech budu mít roli klasického asistenta podobně jako předtím František Komňacký, v týdnu budu jezdit dívat se na hráče, pozorovat,“ popisuje sám Pešice náplň své nové práce.

 „Mám výhodu, že velkou většinu jich znám z klubů, kde jsem působil, nebo z mládežnických reprezentací. V tom bych mohl být hodně nápomocný.“

Co se týče pozorování, na to má skutečně slušnou kvalifikaci. V posledních letech pracoval jako skaut Sparty, nastupující generace má navíc v malíku díky tomu, že v letech 2003–2010 vedl různé mládežnické reprezentace. Seniorský tým však naposledy trénoval před deseti lety, kdy dělal asistenta právě na Letné. Na místě je obava, že nebude zrovna nasáklý moderními trendy...

„Právě že se těším, protože od dospělého fotbalu jsem měl delší pauzu a jsem odpočatý. A kontakt s dospělým fotbalem jsem neztratil – když děláte devatenáctku nebo osmnáctku, blíží se mu to,“ přesvědčuje Pešice.

Ostatně, šéfové reprezentace ho prý oslovili s tím, že důraz bude právě na pozorování legionářů.

Michal Bílek (vlevo) v rozhovoru s končícím asistentem Františkem Komňackým, kterého u národního týmu vystřídá Josef PešiceFoto Pavel Mazáč (Sport)
„Vláďa Šmicer mi sdělil, že mají takovou představu, že na postu asistenta trenéra by měl být někdo, kdo netrénuje ligové mužstvo. Tak jsem to zvažoval a pak jsem kývl,“ usmívá se dvaašedesátiletý trenérský doyen.

V kontextu s tím vyznívá poněkud zvláštně, že vedení reprezentace údajně ještě před Pešicem oslovilo Vítězslava Lavičku s nabídkou působit souběžně jako asistent u národního týmu i jako hlavní kouč Sparty. Je však možné, že se po Lavičkově odmítnutí u reprezentace prostě změnily priority.

Pešice je nejspíš prostě „sázka na pohodu“ – k bodrému Pešicemu mají Bílek i Šmicer lidsky blíž než k „profesorovi“ Františku Komňackému, jemuž asociace nenabídla prodloužení kontraktu a jenž vede nováčka z Jihlavy.

Realizační tým reprezentace se někomu nemusí jevit zrovna jako koncilium vyhlášených teoretiků, ovšem říká se, že pohoda v něm je téměř nejdůležitější...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud