Stanislav Hrabě
28. listopadu 2012 • 11:20

Guardiola reprezentaci Brazílie nepovede, důvěru dostane Scolari

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen čtyři dny trvala naděje brazilských fanoušků, že reprezentační tým jejich země převezme Pep Guardiola. Přestože po jeho metodách toužilo obrovské množství lidí, na trenérskou židli s největší pravděpodobností usedne Luiz Felipe Scolari, jenž dovedl Brazílii k poslednímu titulu mistrů světa před deseti lety.



Jakmile brazilská federace odvolala Mano Menezese, rozjel uznávaný sportovní portál Lance obrovskou kampaň, aby kanárky začal vychovávat Guardiola. Vypočítal jeho přednosti a další chválu nechal na čtenářích. 

Výsledky byly neuvěřitelné. Přes na evropské poměry nepochopitelnou národní hrdost se pro angažování Guardioly vyslovila naprostá většina diskutujících a ódy na jeho práci nebraly konce.

Bývalé brazilské hvězdy byly ovšem zdrženlivější. „Uznávám Guardiolu jako jednoho z nejlepších trenérů světa, ale nevím, jestli by brazilští fanoušci přijali, že by brazilskou reprezentaci vedl cizinec,“ vnesl do ankety rozpor Ronaldo, dvojnásobný mistr světa 1994 a 2002.

Přestože zdůrazňoval, že hovoří výhradně za sebe, jeho oficiální role ambasadora MS 2014, které pořádá Brazílie, dala tušit, jak uvažují odpovědní funkcionáři.

Předseda Brazilského fotbalového svazu José María Murín tento nakonec názor podpořil otevřeně. „Připadá mi téměř nemožné, že bychom pověřili vedení národního pokladu cizince,“ prohlásil.

„Brazílie nikdy neměla na lavičce zahraničního trenéra a všechny tituly dobyli domácí odborníci,“ zdůraznil. „Máme dost trenérů –vítězů,“ rozezvučel co nejsilnější národní strunu.

Přestože několikrát zopakoval, že výběr nového kouče je na pořadu až v lednu a v nominaci je víc kandidátů, pronikly informace, že už je hotovo – na lavičku usedne Luiz Felipe Scolari, jenž dovedl jihoamerickou zemi k poslednímu titulu před deseti lety.

Jeho největší výhodou bylo, že je volný, angažmá v Palmeiras Sao Paolo ukončil před několika měsíci. „Sice jsem s předsedou osobně nemluvil, ale pokud je mi známo, už se s Felipem dohodli,“odtajnil Andrés Sánchez, ředitel reprezentačního oddělení.

Scolari patrně nastoupí nové angažmá, Guardiola na nabídku stále čeká. Proklamované spojení s anglickou Chelsea FC, kde byl Rafael Benítez jmenovaný jen dočasně, je tedy stále otevřené.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud