Pavel Kalouš
8. února 2014 • 04:40

Peltův Národní stadion: Na Strahov by se mohla stěhovat Sparta a Dukla!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Místo tradiční Letné neoblíbený Strahov? Šéf FAČR Miroslav Pelta podle informací Sportu láká Spartu, aby se přestěhovala na plánovaný Národní stadion, společně s ní by pak na Strahově mohla hrát i Dukla. Ještě nedávno bláznivá představa by se mohla stát skutečností už za pár let.



Minulost a současnost Sparty je už 93 let neodmyslitelně spojena s pražskou Letnou, budoucnost by však mohla patřit jinému místu. Strahovu, kde má v příštích letech vyrůst národní sportovní centrum s fotbalovým stadionem pro 35 tisíc diváků.

A právě na něm by podle představ lidí, kteří za projektem stojí, mohla být doma i Sparta. „Návrh je stále v oblasti vizí a daleké budoucnosti, takže je těžké ho jakkoliv komentovat a hodnotit. Navíc s námi ještě nikdo o přesunu nejednal,“ tvrdí mluvčí Sparty Ondřej Kasík.


Realita však bude zřejmě zajímavější. Podle informací Sportu se totiž už majitel Sparty Daniel Křetínský sešel se šéfem FAČR Miroslavem Peltou a nabídku stěhování na Strahov údajně ze stolu nesmetl. Jinými slovy, je o ní přinejmenším zřejmě ochotný uvažovat.

„Jedná se se dvěma kluby a jeden z nich tam bude hrát minimálně pohárové zápasy,“ naznačuje bez konkrétních podrobností šéf České unie sportu Miroslav Jansta. „Momentálně čekáme na výsledky studií, které jsme zadali. Podmínkou je, aby stadion utáhl svůj provoz,“ dodává.

Vedle Sparty by na Strahově mohla hrát Dukla

Druhým nájemníkem by vedle Sparty mohla být i Dukla, která své zápasy hraje na Julisce. A ta představám moderní arény nevyhovuje vůbec. „A rekonstrukci na parametry evropských pohárů provést nejde,“ připouští předseda představenstva Dukly Michal Prokeš.

Sám žádná jednání nevede, ale strahovskou variantu neodmítá. „Neříkám, že se chceme stěhovat, ale ani to nezavrhuju. Strahov je spádově blízko, a kdyby se nám sportovně dařilo, mohli bychom se o tom bavit. Národní stadion českému fotbalu chybí,“ má jasno Prokeš.

Otázkou zůstává, kdy na jeho tribunách poprvé usednou fanoušci. Momentálně probíhá na Strahově geologický průzkum a architekti pracují na studiích. Klíčový bude také postoj ministra školství Marcela Chládka, protože část ze čtyřmiliardových nákladů má hradit stát.

Strahovská aréna také stále figuruje v plánech pořádat v Česku část zápasů EURO 2020. Pro FAČR je momentálně jedinou reálnou variantou, přesto stále není jisté, že se podaří nashromáždit všechny podklady do uzávěrky, která je 25. dubna. „Právě v dubnu budeme vědět víc,“ dodává Jansta.

Národní stadion na Strahově

O stavbě velkého stadionu, na kterém by hrála česká reprezentace, se mluvilo už několikrát, ale až teď se vše dalo do pohybu. Projekt za zhruba 4 miliardy korun by měl vyrůst ve spolupráci státu, FAČR, ČOV a ČUS, které by v areálu měly mít i své nové sídlo. Stadion pro zhruba 35 tisíc diváků by měl být primárně určený pro fotbal, sloužit ale bude i atletům. Atletická dráha by však měla být při fotbalových zápasech zakrytá mobilními tribunami. Se stadionem se stále počítá pro českou kandidaturu na EURO 2020, varianta přestavby Edenu už totiž definitivně padla. Pokud by aréna získala vládní záruky, vyrůst by teoreticky mohla do dvou až tří let.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud