Pavel Kalouš
24. ledna 2014 • 15:56

TOP 50 mocných: Jedničkou je Pelta, Vrba se dostal před Berbra

Autor: Pavel Kalouš, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král je mrtev, ať žije král! Ale kdepak - král českého fotbalu se ani potřetí nemění. V čele žebříčku TOP 50 nejmocnějších lidí dál s jistotou trůní šéf FAČR Miroslav Pelta. Už třetí rok za sebou se mění pouze obsazení míst za ním. Kdo překvapil letos? Deník Sport na závěr seriálu o lidech, které se vyplatí znát, přináší podrobný přehled desítky nejmocnějších.



1. Miroslav Pelta
předseda FAČR 
0 

Trumf? Dohoda s nedostupným koučem

null:gallery:false:false:falseFanoušci mu spílali za zpackanou kvalifikaci na mistrovství světa, nervózní sponzoři zase naštvaně přešlapovali před jeho kanceláří. Jeden z největších, společnost T-Mobile, údajně zvažoval, že dá od fotbalu ruce pryč. Co teď? Přemlouvat, prosit? Ale kdepak. Miroslav Pelta měl jiný plán.

Šéf FAČR vsadil vše na jednu kartu a „blbou“ náladu přebil tím nejsilnějším trumfem - dohodou s dosud nedostupným koučem Pavlem Vrbou. Fanoušci jásali a sponzoři uvěřili nové naději. „Kamkoliv přijdu, všichni mi říkají: Vrba, to je dobrý, to se vám povedlo,“ culí se dnes Pelta.

Komplikovaný příběh o Vrbově příchodu k reprezentaci znovu posílil Peltovu pověst muže, který je schopný, ve fotbalovém prostředí se vyzná jako nikdo jiný a hlavně - je opět nejmocnější. Přestože mu na paty šlape majitel Sparty Daniel Křetínský a až do loňské valné hromady se zdálo, že ho na trůnu fakticky vystřídá i šedá eminence Roman Berbr. Nestalo se.

Navzdory krachu národního týmu v kvalifikaci to pro Peltu vůbec byl úspěšný rok. V červnu byl jako jediný kandidát znovu zvolen do čela FAČR, ve výkonném výboru získal převahu nad Berbrovým táborem, což mu dalo sílu k tomu, aby prostořekého šíbra umravnil.

Po letech tahanic se mu částečně podařilo vyřešit problém klubů s názvem Bohemians a koncem roku se pustil do stavby nového sídla FAČR na Strahově. Nevyjde mu zřejmě jen projekt kandidatury na EURO 2020, ale to ho trápit nemusí. Moc nad fotbalem totiž má i tak pevně v rukou.

2. Daniel Křetínský
majitel Sparty 
+1 

Kabela stále žije

null:gallery:false:false:falseÚspěšný byznysmen, který především v energetice vydělal podle některých odhadů až 16 miliard korun, letos oslaví desetileté výročí v čele Sparty.

Nejslavnější český klub přitom pod jeho velením poosmé skončil ve ztrátě, celkem už Křetínský na Letné prodělal přes jednu miliardu. Má výborné vztahy s šéfem FAČR Miroslavem Peltou, který ho obdivně oslovuje „doktore“.

Drží se na první pohled stranou, ale fotbalem hodně žije, a když cítí křivdu, umí za svůj klub bojovat. Třeba jako předloni, kdy se svojí slavnou kabelou rozjel korupční aféru, jejíž stopy vedly až k Plzni.

Kauza dodnes nebyla vyšetřena, Křetínský však evidentně dosáhl svého - dal rozhodčím a všem zákulisním hráčům jasně najevo, že si nenechá poškozovat svůj klub. A změna je znát.

3. Pavel Vrba
reprezentační trenér 
+5 

Přání předem splněna

null:gallery:false:false:falseVliv a moc nejúspěšnějšího kouče v zemi a od poloviny listopadu i trenéra reprezentace je hodně spojena s očekáváním fanoušků.

Vrba proti své vůli získal nálepku spasitele, který má vytáhnout národní tým z bahna, a proto má téměř ve všem volné ruce. Šéfem svého realizačního týmu udělal Dušana Fitzela, který byl do té doby na Strahově uklizen do kouta, když si k sobě jako konzultanta vymínil Karla Brücknera, přivedl ho.

Nemá odpůrce, respektují ho i hvězdy Čech a Rosický a jeho možnosti daleko přesahují jeho funkci. Proto je v žebříčku tak vysoko. Právě on teď drží ve svých rukou osud českého fotbalu, dohlížet chce totiž na všechny reprezentace od mládeže po áčko.

A právě to je Vrbovo úskalí - pokud vysoká očekávání nenaplní, jeho moc po pár zápasech poklesne.

4. Roman Berbr
místopředseda FAČR 
-2 

Ďábel mění image

null:gallery:false:false:falseJeště loni se zdálo, že se stane zákulisním vládcem celého fotbalu, jenže k tomu nedošlo. K radosti více než 17 tisíc fanoušků, kteří kvůli němu loni podepisovali výzvu deníku Sport Dejme kmotrům červenou.

Kontroverzní muž, který nevládne jen Západočeskému kraji, ale i všem nižším soutěžím v Čechách, kde i kvůli špinavým praktikám získal pověst ďábla, mírně oslabil. Byť se loni v červnu nechal zvolit do nejužšího vedení FAČR. Byť sám porážku svého tábora označuje za vítězství.

Dnes o sobě tvrdí, že se změnil, a stylizuje se do role zodpovědného svazového funkcionáře. Pravdou je, že teď rozhoduje o klíčových otázkách. Má pod palcem hospodaření asociace nebo stavbu jejího sídla za 150 milionů korun. „Chci, aby to tady fungovalo jako ve špičkovém hotelu,“ zasní se.

5. Tomáš Paclík
majitel Viktorie Plzeň a člen výkonného výboru FAČR 
-1 

Miliardářem za tři roky

null:gallery:false:false:falseNechal si k reprezentaci utéct kouče Pavla Vrbu, strůjce plzeňského úspěchu, navzdory první vážnější prohře jeho krátké fotbalové kariéry se však to hlavní nezměnilo. Dál pevně vládne nejúspěšnějšímu tuzemskému klubu současnosti.

Za tři a půl roku s ním vydělal téměř jednu miliardu korun, úspěšný byznysmen si navíc dál drží i své další aktivity - mimo jiné vlastní společnost zabývající se daňovým poradenstvím a je členem dozorčí rady českého zastoupení Veolia.

Kdysi zuřivý odpůrce Miroslava Pelty se z fotbalové politiky stahuje, na ligová shromáždění, kterých se dříve účastnil, už posílá podřízené a více času teď věnuje Plzni. Na západě Čech si vybudoval neotřesitelné společenské postavení, s tamními politiky má výborné vztahy.

6. Dagmar Damková
předsedkyně komise rozhodčích 
-1 

Žena s píšťalkou

null:gallery:false:false:falseKdysi populární rozhodčí už dávno přišla o přízeň veřejnosti. Šéfka rozhodčích doplácí na chyby a přehmaty svých sudích i partnerský vztah s Romanem Berbrem.

„Bulvár mi nebude řídit život. Jsem proti tomu obrněná,“ prohlásila na podzim v ojedinělém rozhovoru. S novináři jinak téměř nemluví. Přitom by bylo o čem. Její moc je velká, o čemž svědčí i fakt, že ve své funkci vydržela i po loňské valné hromadě, kdy držela v šachu šéfa FAČR Miroslava Peltu. Ten ji nakonec v čele klíčové komise podržel, byť mohl jejím odvoláním oslabit Berbra.

„Dáša má venku neuvěřitelný kredit. Sedí v nejprestižnější komisi na UEFA, má neuvěřitelné kontakty. A byla by hloupost České republiky, kdyby tuhle funkci nezastávala,“ hájí svoji partnerku Berbr.

7. Kateřina Radostová
předsedkyně odvolací a revizní komise 
+37 

Advokátka s ostrými lokty

null:gallery:false:false:falseAtraktivní advokátka a bývalá soudkyně je skokanem roku. Doby, kdy ji fotbaloví bafuňáři vnímali jen jako pravou ruku zmizelého plzeňského bosse Miroslava Kříže, jsou dávno pryč.

Žena, která se angažuje i v hokeji, do jehož mezinárodní federace předloni kandidovala, má ostré lokty a svým nekompromisním vystupováním si umí zjednat respekt. Loni byla zvolena do čela odvolací a revizní komise a hned v jednom z prvních svých rozhodnutí ukázala, že nebude pouhou úřednicí, která by odklepávala sporná rozhodnutí disciplinární komise.

Právě ona je totiž podepsaná pod překvapivým zrušením předběžného zastavení činnosti pro jedenáct hráčů, kteří jsou zapleteni do sázkařské aféry. Na tuhle dámu si dejte pozor.

8. Pavel Paska
hráčský agent 
-2 

Exportér do bundesligy

null:gallery:false:false:falseSvým sebestředným vystupováním si umí nadělat spoustu nepřátel, ale jedno se mu musí nechat: Schopnější hráčský agent momentálně v českém fotbale není.

Má hodně blízko k majiteli Sparty Danielu Křetínskému, u kterého si loni v srpnu vydupal přestup útočníka Václava Kadlece do Frankfurtu, silný je například i ve Slavii díky vztahům s jejím bossem Alešem Řebíčkem. A nezapomeňte také na klíčové spojenectví mezi ním a Miroslavem Peltou.

Zastupuje přes devadesát hráčů, mezi jeho nejvýznamnější klienty patří záložník Arsenalu Tomáš Rosický, nejlepší kontakty má ale v Německu, kde dlouho žil. Jako doma je hlavně v Norimberku, kam už téměř dvacet let „lifruje“ jednoho hráče za druhým. Momentálně v jeho dresu běhají hned tři hráči.

9. Petr Čech
brankář Chelsea a české reprezentace 
+6 

Nebojí se ozvat

null:gallery:false:false:falseJe nejbohatším českým fotbalistou, podle odhadů si v brankářských rukavicích vychytal už přes dvě miliardy korun. Ve světě je považován za nejlepšího českého aktivního hráče a zvlášť v Anglii je jeho postavení neotřesitelné.

Jeho ukázková image přitahuje pozornost sponzorů i veřejnosti, což posiluje jeho postavení v rámci národního týmu. Navzdory své profesionalitě a diplomacii se nebojí ozvat, když s něčím není spokojený. A to se poslední rok stávalo poměrně často.

Spekuluje se, že právě jeho nespokojenost se servisem kolem národního týmu přispěla loni na podzim ke konci reprezentačního manažera Vladimíra Šmicra. Na jeho názor dá i trenér Pavel Vrba, který za ním minulý týden vyrazil osobně do Londýna.

10. Dušan Svoboda
místopředseda FAČR a místopředseda představenstva Sparty 
+4 

Umí sehnat peníze

null:gallery:false:false:falseBývalý spolužák Daniela Křetínského ze studií na právech v Brně těží z dobrých vztahů se sparťanským bossem, byť na chod letenského klubu nemá tak velký vliv, jak se na první pohled z funkce místopředsedy jeho představenstva zdá. O to aktivnější je mimo Spartu.

Pochází z Brna, přitom šéfuje Pražskému svazu, do jehož čela byl loni na jaře podruhé zvolen. Jednohlasně jako jediný kandidát. Říká se o něm, že umí sehnat peníze, a ty pak použít na posilování své voličské základny. Svůj vliv šikovně využívá také v čele ligového shromáždění, sdružení všech profesionálních klubů.

Stojí i v čele Ligové fotbalové asociace, kterou založil, aby marketingově zastřešil Gambrinus ligu a usiloval o její úplnou nezávislost.

GALERIE | Projděte si pořadí od 11. do 50. místa

11. Tomáš Rosický
11. Tomáš Rosický

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud