Pavel Kalouš
23. února 2014 • 04:40

Koho vyfasuje Vrba? Vše, co potřebujete vědět o losu kvalifikace EURO 2016

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 12:00 | Česká fotbalová reprezentace se dnes dozví soupeře v kvalifikační skupině, se kterými svede boj o postup na EURO 2016. Jaké jsou největší otázky kolem losování?



null:gallery:false:false:false Kdy se bude losovat? 

Los začne dnes ve 12 hodin v Kongresovém paláci Acropolis ve francouzském Nice. Slavnostním aktem, kterého se zúčastní i třináct brankářských legend, budou provázet další dva slavní bývalí hráči – Ruud Gullit a Bixente Lizarazu. ONLINE reportáž sledujte na iSport.cz. 

null:gallery:false:false:false Jak se změní termíny kvalifikace? 

Kvalifikační zápasy se už nebudou hrát v jednotných termínech v pátek a úterý jako dosud. UEFA rozhodla, že se kvalifikační duely rozprostřou hned do šesti dní, hrát se tedy bude od čtvrtka do úterý tak, aby se zápasy atraktivních týmů nekryly ve vysílání televizí. Kvalifikace odstartuje 7. září 2014 a vyvrcholí v říjnu 2015. 

null:gallery:false:false:false Bude losování něčím omezeno? 

Ano, bude, restrikce však nejsou tak komplikované jako u evropských pohárů. UEFA rozhodla, že z politických důvodů se nesmějí potkat Ázerbájdžán s Arménií a Španělsko s nováčkem z Gibraltaru. Kvůli právům na televizní přenosy pak musí být Anglie, Německo, Španělsko, Itálie a Nizozemsko nalosovány do šestičlenné skupiny, čímž se nepotkají s Francií. 

null:gallery:false:false:false Kdo postoupí z kvalifikace? 

Jednotlivé týmy budou rozděleny do devíti skupin po šesti účastnících. Přímo na šampionát pak postupují první dvě mužstva z každé skupiny a nejlepší tým na třetím místě. Zbylých osm celků ze třetích míst se pak popere o poslední čtyři místa na EURO v baráži. Na šampionát postoupí téměř polovina účastníků kvalifikace, šance na postup je konkrétně 44 procent. 

null:gallery:false:false:false Kdy a kde se EURO 2016 odehraje? 

V pořadí patnácté mistrovství Evropy pořádá Francie a vůbec poprvé se na šampionátu představí 24 účastníků, čímž stoupne počet zápasů z 31 na 51. EURO odstartuje 10. června 2016 a vyvrcholí finále přesně o měsíc později v Paříži. Kromě francouzské metropole se bude hrát ještě v devíti dalších městech – Bordeaux, Lens, Lille, Lyonu, Marseille, Nice, St-Etienne a Toulouse. 

null:gallery:false:false:false Jaká bude role pořadatelské Francie? 

Poprvé v historii bude v kvalifikaci hrát také pořadatel. Francie bude po losu přiřazena k jediné skupině, v níž bude figurovat pouze pět týmů. Výsledky pořadatelské země se do tabulky nebudou započítávat, její zápasy se budou hrát jako přípravné. Důvodem jsou stížnosti, že týmy pořadatelských zemí během kvalifikace obtížně shánějí kvalitní soupeře pro přípravné zápasy. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud