Pavel Kalouš
22. února 2014 • 20:19

Platini se chce blýsknout. Losování EURA hostí francouzský ráj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NICE | Je to ideální šance, jak ukázat světu, že za dva roky uspořádáte ten nejlepší šampionát, jaký kdy fotbal zažil. Celebrity, honosná večeře, show, dárky… Jenže Francie nic z toho nepotřebuje. Stačí, že losování kvalifikace na EURO 2016 hostí okouzlující Nice.



Vyhlášené letovisko funguje. Důkazem je vlastně i jediná starost trenéra Pavla Vrby, zda si do kufru přibalit kabát. Jistě, tady není potřeba ani v únoru. „Věřím, že EURO 2016 bude úžasné tak, jak všichni očekávají,“ slibuje před losem šéf UEFA a francouzská legenda Michel Platini.

Zvlášť pro něj je klíčové, aby francouzští pořadatelé během nedělního ceremoniálu, při kterém bude český tým nasazen ve druhém koši, všechny oslnili. Turnaj, který ve Francii odstartuje 10. června 2016, si totiž poprvé zahraje 24 týmů. A tohle navýšení dodnes vyvolává emoce.

Třeba kouč Německa ho před týdnem označil za „diskutabilní“. „Sportovní hodnota každého zápasu a celého turnaje klesne,“ má jasno Löw. Druhou členskou zemí UEFA, která byla proti, je dodnes Anglie. S nápadem na rozšíření údajně přišlo Skotsko a Irsko.

„Něměl by (Löw) tohle říkat,“ zlobí se Platini. „To rozhodnutí odsouhlasila drtivá většina. Dvě nebo tři asociace sice byly proti, ale 51 dalších zemí souhlasilo. Když je v demokracii pro něco většina, uděláte to, i když jsou proti tomu Anglie s Německem,“ brání se Platini.

Rozšíření EURO o osm týmů je především politickým a ekonomickým rozhodnutím. V prvním případě si tím Platini zajišťuje přízeň menších asociací, v tom druhém zase větší příjmy pro UEFA. Jen EURO 2012 vygenerovalo přes 30 miliard korun, a to se na něm hrálo „jen“ 31 zápasů. Přidejte dalších 20 utkání a zisky výrazně vzrostou.

Vydělat by na tom však měl i český fotbal. Hlavně tím, že se zvýší šance na postup a zřejmě i bonusy pro jednotlivé účastníky. Ty byly předloni v Polsku a na Ukrajině 8 milionů eur (podle dnešního kurzu přes 216 milionů korun).

„Větší šance na postup je pomoc pro menší asociace v tom, že jejich účast v kvalifikaci bude napínavější než dřív, a tím pak zajímavější i pro jejich sponzory,“ chválí Platiniho krok Luboš Koželuh, šéf marketingové společnosti asociace STES.

Ostatně na tom zřejmě vydělá i samotné Nice. Mondénní letovisko je druhou nejnavštěvovanější destinací ve Francii, jenže z fotbalového hlediska tak významné není. I tady ale teď stojí jeden z deseti stadionů, na kterých za dva roky vše vypukne. Budou u toho i Češi?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud