28. března 2014 • 09:26

Nová Liga národů: Na EURO se může dostat Andorra či Gibraltar!

Autor: kah, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už žádné přátelské zápasy o „ničem“. Neatraktivní přípravná utkání má v Evropě od roku 2018 nahradit Liga národů. A nebude se hrát jen pro nic za nic, čtyři nejúspěšnější celky z této soutěže si zajistí účast na EURO 2020 – mezi nimi může být i některý z outsiderů.



Česko by sice podle současného žebříčku nepatřilo mezi nejužší čtrnáctičlennou elitu, přesto zástupci Fotbalové asociace České republiky včerejší rozhodnutí kongresu UEFA chválí.

„Je pravda, že FAČR v první fázi, kdy se o zavedení Ligy národů začalo debatovat, byla spíše skeptičtější, ale za poslední tři měsíce se hodně změnilo během intenzivního dolaďování formátu soutěže. UEFA zapracovala všechny připomínky a udělala dost změn k lepšímu i pro středně velké a menší asociace, které původně měly jisté pochyby,“ uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Jak by mohla vypadat nová Liga národů
1. Všech 54 týmů se podle svých koeficientů rozdělí do čtyř „divizí“ – od nejlepší po nejhorší (pro přehlednost: od A do D). V rámci každé divize pak dojde k dalšímu dělení do čtyř skupin, přičemž v každé z nich budou tři a čtyři týmy. Jak by mohly vypadat jednotlivé divize podle současných koeficientů? Rozdělení do skupin (A1, A2 až D4) je čistě ilustrační, přesné obsazení určí patrně los.

2. Od září do listopadu 2018 (a pak každý sudý rok) proběhnou zápasy ve skupinách systémem každý s každým, tedy čtyři (v případě tříčlenné skupiny) nebo šest utkání (čtyřčlenná skupina). Tato utkání určí nejen vítěze jednotlivých skupin, ale také postupující a sestupující mezi jednotlivými divizemi – přesnější formát dosud není znám.

3. V červnu 2019 proběhne Final Four – miniturnaj vítězů skupin v divizi A. Utkají se tedy čtyři týmy (vítězové A1, A2, A3, A4) o triumf v Lize národů.

4. V březnu se uskuteční play off o EURO 2020, kterého se zúčastní šestnáct týmů, po čtyřech z každé divize. Obecně to budou vítězové skupin, nikoli ovšem ti, kteří už z kvalifikace mají jistou účast na EURO. Čtveřice si to mezi sebou v rámci divize rozdají o postup na šampionát. Z toho vyplývá, že na turnaji se objeví i jeden tým z divize D, tedy z týmů s nejslabšími koeficienty.

GALERIE: Podívejte se na modelové rozdělení divizí pro Ligu národů podle současných koeficientů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud