14. května 2014 • 13:37

Od urážek Slavie k reprezentaci. Gólman Štěch dostal druhou šanci

Autor: kap
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku ho nejvíc „proslavila“ kauza s vulgárními urážkami Slavie, teď však brankář Marek Štěch dostal druhou šanci, jak napravit pokaženou reputaci. Poprvé se vydá na sraz národního týmu. „Je to splněný sen,“ topí se v euforii gólman anglického Yeovilu.



Ještě před třemi týdny měl přitom náladu pod psa. Druholigový Yeovil tehdy prohrál 1:2 s Huddersfieldem, čímž získal definitivní jistotu, že po jednom roce zase padá do League One. Tedy třetí ligy. Štěchova noční můra se tak stala skutečností.

„Odehrál jsem všechny zápasy, v každém jsem měl spoustu těžkých zákroků, takže rok ve druhé lize pro mě byla velká zkušenost. Ale i tak jsem měl smíšené pocity,“ krčí rameny Štěch. „Ale pozvánka do reprezentace je pro mě náplast a motivace,“ dodává.

Jeho kariéra přitom dlouho směřovala k úplně jinému rozuzlení. Štěch jako šestnáctiletý talent odešel ze Sparty do West Hamu, kde roky marně čekal na šanci. „Neměl jsem štěstí, Robert Green, tehdejší jednička, se za celé tři roky ani jednou nezranil,“ ušklíbne se.

A když už se do branky konečně dostal, radost mu nečekaně zkazila klauzule ve smlouvě, podle které by musel West Ham platit Spartě, pokud by Štěch odchytal v sezoně alespoň pět zápasů. Takže zase putoval na lavičku. „Ta klauzule mě přibrzdila,“ vzpomíná.

Brankář Marek Štěch si zachytá ve slavném WembleyFoto Jaroslav Legner (Sport)

Když se pak na něj usmálo štěstí a loni v květnu vychytal Yeovilu ve Wembley postup do druhé ligy, zase si pověst pošramotil sám. Na Twitteru jako bývalý sparťan začal v době pražského derby urážet Slavii, a přestože své tweety rychle vymazal, skandál byl na světě.

„Jude Slavie Jude Slavie #derby pojdme Sparticko,“ psal tehdy Štěch a v dalším tweetu dodal: „SLAVIE ZASRANY ZIDI“. Při vzpomínce na svůj loňský výlev mu není dobře ani dnes. „Jsem připravený, že se o tom teď zase bude mluvit,“ tuší brankář.

I proto se za svůj nedávný skandál znovu omlouvá. „Udělal jsem hloupost, byla to ode mě blbost. Tehdy jsme postoupili do play off, byl jsem hyperaktivní a pořádně jsem nevěděl, co píšu. Hned jsem se za to omluvil. Poučil jsem se z toho, něco takového už nikdy neudělám,“ dušuje se.

Dost možná ani na lumpárny nebude mít čas. V létě ho totiž čeká hledání nového angažmá, v Yeovilu mu za měsíc končí smlouva a on chce pryč. I proto, že mu kouč národního týmu Pavel Vrba vzkázal: „Měl by změnit dres. Hráč z třetí anglické ligy nemůže být v reprezentaci.“

A Štěch s ním souhlasí. „Třetí liga je na jiné úrovni. Chtěl bych zůstat ve druhé lize a krok za krokem se zase přiblížit Premier League. Už jsem to začal řešit i se svojí agenturou. Myslím, že Yeovil pochopí, že pro moji budoucnost bude lepší, když půjdu jinam,“ dodává Štěch.

Vrba vysvětlil: Proč povolal Váchu, Kadeřábka a Štěcha?
Video se připravuje ...

Marek Štěch při tréninku
Marek Štěch při tréninku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud