Stanislav Hrabě
17. října 2014 • 15:02

Maroko odmítá pořádat mistrovství Afriky, bojí se smrtelné eboly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neohrozíme naše lidi, fanoušky ze států, kde řádí smrtící virus ebola, do své země nepustíme. To je hlavní důvod, proč Marocká fotbalová federace odmítla pořádat mistrovství kontinentu zvané Pohár afrických národů. „Jsem ochotni nést všechny důsledky,“ podržel fotbalový orgán mluvčí vlády.



Mistrovství Afriky se mělo konat od 17. ledna do 8. února 2015. Pořadatelé s obavami sledovali narůstající epidemii v zemích střední Afriky a snažili se pomoci. Luxusní stadion Mohammad V. v Casablance poskytli jako domovský azyl na kvalifikační zápasy nejvíce ohroženým státům Sierra Leona a Guiney. Navyšující počet obětí však odpovědné orgány donutil jednat v zájmu svých občanů.

Před čtyřmi dny Maroko požádalo, zda by se termín šampionátu nemohl přesunout nejlépe o rok na leden 2016. Ještě lépe o dva na rok 2017. Nebylo vyhověno. „Nejsou žádné změny v herním plánu ani v celém mistrovství,“ uvedli představitelé Africké fotbalové federace CAF.

Postoj marocké vlády byl však už jednoznačný. „CAF odmítla všechny naše požadavky, proto jsme nuceni odstoupit okamžitě od pořádání z mistrovství Afriky 2015,“ uvedl její mluvčí. „Fotbal je jen hra a naším prvotním cílem je zachovat bezpečnost našich občanů. Jsme ochotni převzít všechny důsledky,“ dodal.

Maroko se chce za každou cenu vyhnout riziku možné infekci z přítomnosti hráčů a fanoušků ze zemí zasažených nákazou na černém kontinentu, jako jsou Sierra Leone, Libérie, Uganda, Guinea, Kongo, Súdán a Gabon.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud