Karel Häring
26. června 2015 • 14:30

Boj o MS 2018? Drahá prohra na Islandu, Češi přišli o 1. koš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZDĚLENÍ DO KOŠŮ | Ztracené vedení a porážka na Islandu může české reprezentaci ještě víc zhořknout poté, co se 25. července rozlosuje kvalifikace pro mistrovství světa 2018 v Rusku. Kdyby totiž v Reykjavíku zvítězila, dostala by se mezi nejvýše nasazené, do prvního koše. Prohra je nechala ve druhém.



Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Anglie či Španělsko. Těmto gigantům se Česko mohlo v boji o MS 2018 vyhnout, pokud by v nedávném kvalifi kačním střetnutí o EURO 2016 vyhrálo na Islandu. Teď jim naopak hrozí.

Kvalifikace pro nadcházející světový šampionát v roce, který hostí za tři roky Rusko, bude rozlosována 25. července. A podle stránky FootballSeeding.com, jež se specializuje na žebříčky koefi cientů a nasazení, se Česku nabízela velká příležitost na umístění v prvním koši, což snižuje hrozbu setkání s jednou z několika evropských velmocí.

Svěřenci trenéra Pavla Vrby potřebovali vyhrát, zároveň se musela splnit aspoň jedna z dalších pěti podmínek. To se nakonec díky remíze Chorvatska s Itálií stalo, nicméně Češi nesplnili tu základní – zvítězit na Islandu. Ačkoliv v Reykjavíku na začátku druhé půle vedli, nakonec prohráli, čímž si nevylepšili bodové konto v žebříčku FIFA, podle kterého se týmy rozdělují do košů.

GALERIE | Podívejte se na aktuální nasazení do košů

Nasazení týmů před losem MS - 1. koš
Nasazení týmů před losem MS - 1. koš

Při losování tak budou ve druhém, což znamená, že se ve skupině mohou potkat s jedním z následující devítky: Německo, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko, Rumunsko, Anglie, Wales, Španělsko, Chorvatsko.

Při štěstí na los se Česko může vyhnout největším gigantům, byť je větší pravděpodobnost, že na jednoho z nich narazí. Nicméně ani příslušnost ve druhém není k zahození. Národní tým se tak určitě vyhne Itálii, Francii, Švýcarsku, Rakousku, Dánsku, Islandu, Bosně či derby se Slovenskem.

Jisté je, že postupový klíč na závěrečný turnaj bude náročnější než v případě probíhající evropské kvalifi kace. Do Ruska se vypraví vítězové devíti skupin. Osm nejlepších celků z druhých míst podstoupí play off a úspěšnější týmy pojedou na MS. Nejhorší z druhých bude automaticky vyřazen.

Zápasy se budou hrát od září 2016 do listopadu 2017.

Skupina smrti:
Německo, Ukrajina, Turecko, Arménie, Lucembursko

Skupina pohodová:
Wales, Řecko, Černá Hora, Litva, Lichtenštejnsko

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud