4. července 2016 • 04:10

Chcete zahraničního kouče? Hiddink, Pellegrini, Blanc a další hvězdy k mání

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
  • Hiddink, Blanc či Pellegrini... Chtěli byste u české reprezentace zahraniční trenérskou hvězdu?Hiddink, Blanc či Pellegrini... Chtěli byste u české reprezentace zahraniční trenérskou hvězdu?FOTO: Koláž iSport.cz

    Už tento týden se možná dozvíme jméno nového kouče české fotbalové reprezentace. Ačkoliv je varianta zahraničního trenéra spíše nepravděpodobná, vyloučit se při hledání nástupce Pavla Vrby úplně nedá. Ještě víc nereálná se zdá možnost, že by předseda FAČR Miroslav Pelta vsadil na hvězdné jméno z ciziny - přitom by mohl vybírat z několika renomovaných koučů bez angažmá. Zde nabízíme přehled těch nejvýraznějších.

  • Guus Hiddink

    Guus Hiddink strávil poslední sezonu v ChelseaFoto Reuters

    Ostřílený nizozemský trenér je specialistou na reprezentační angažmá po celém světě, jen jeho kariéra v poslední době nabírá sestupný směr. Vyšla mu první štace s Nizozemskem (4. místo MS 1998) v Jižní Koreji (čtvrtfinále MS 2002), Austrálii (osmifinále MS 2006) a Rusku (semifinále EURO 2008), naopak špatně skončilo jeho působení v Turecku a druhé působení u nizozemské reprezentace– oba týmy nedovedl na velký turnaj. V jeho životopisu najdeme také angažmá Real Madrid a Chelsea.

  • Louis van Gaal

    Utrápený výraz trenéra Manchesteru United Louise van GaalaFoto Reuters

    Je na tom podobně jako Hiddink. Jeho krajan v 90. letech patřil mezi trenérskou špičku – s Ajaxem (1995) vyhrál Ligu mistrů, s Barcelonou dva španělské tituly (1998, 1999). Dvakrát to Van Gaal zkoušel u nizozemské reprezentace – poprvé propadl v kvalifikaci MS 2002, podruhé naopak dovedl „Tulipány“ k bronzu z MS 2014. Ostře sledované působení v Manchesteru United mu nevyšlo a je otázkou, jestli nebude chtít odejít do fotbalového důchodu. Původně to tak plánoval, ale počítal s tím, že vydrží na Old Trafford ještě příští sezonu.

  • David Moyes

    David Moyes při příchodu do United, kde nevydržel ani sezonuFoto profimedia.cz

    Poznal, jaké to je být prvním nástupcem nepřekonatelného Alexe Fergusona v Manchesteru United. Skotský trenér nakonec na Old Trafford nevydržel ani jednu sezonu, ale v Premier League si udělal jméno především v Evertonu, který vedl dlouhých 14 let. Naposledy trénoval San Sebastian, kde skončil loni na podzim kvůli špatným výsledkům, jednou s ním však porazil Barcelonu. Žádný národní tým nikdy nevedl.

  • Manuel Pellegrini

    Manuel Pellegrini a Sergio Agüero zažili v Manchesteru City i mistrovské oslavyFoto Reuters

    Je prvním neevropským trenérem, který vyhrál anglický titul. Dva roky starý triumf s Manchesterem City je nejvýraznějším úspěchem chilského trenéra, kterému v anglickém velkoklubu vypršela po této sezoně smlouva. Na kontě má také výjimečné počiny jinde – Villarreal dovedl do semifinále Ligy mistrů, v Realu Madrid jako první trénoval Cristiana Ronalda . Pellegrini nebude mít problém s hledáním nového angažmá.

  • Laurent Blanc

    Laurent Blanc na lavičce PSG skončilFoto Reuters

    Hvězdnou kariéru měl za sebou už jako obránce, který působil v Barceloně, Interu Milán a Manchesteru United. Také trenérskou dráhu má Blanc slušně rozjetou. Zaujal v Bordeaux, pak převzal rozloženou francouzskou reprezentaci po MS 2010 a zvládl s ní kvalifikaci na EURO 2012, na něm skončil ve čtvrtfinále. Osvědčil se i v Paris St. Germain, kde za tři roky získal tři francouzské tituly, na větší úspěch než čtvrtfinále čekal v Lize mistrů. Po minulé sezoně se Blanc rozhodl sám v klubu skončit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud