22. srpna 2018 • 11:04

Kouč Kamerunu Seedorf bere Ngadeua. Kdo hraje v Číně, má u něj stopku

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve funkci je teprve chvíli, ale už zavádí radikální nové pořádky. Legendární záložník Clarence Seedorf, který se spolu s asistentem Patrickem Kluivertem ujal národního týmu Kamerunu, se rozhodl do své první nominace nezařadit hráče působící v Asii. Výběr, ve kterém nechybí slávistický stoper Michael Ngadeu nebo Georges Mandjeck, hostující ze Sparty v Izraeli, tak přišel mimo jiné o kapitána Benjamina Moukandja. Seedorf má pro svou volbu jasné odůvodnění.



Dvaačtyřicetiletý Nizozemec, který před Kamerunem vedl španělskou La Coruňu, nominací pořádně zamíchal. Vybral tři nováčky, včetně Paula Ntepa, který před dvěma lety nastoupil v přátelských zápasech za Francii. Doma naopak nechal produktivního mladého útočníka Clintona Njieho z Marseille, a také několik hráčů působících v Asii. Včetně dvou velkých opor.

Kapitán Benjamin Moukandjo a mladý snajpr Christian Bassogog patřili mezi klíčové postavy týmu, který vyhrál loňský Africký pohár národů. Oba dva ale na klubové úrovni působí v Číně, a tak se Seedorf rozhodl je z nominace na utkání s reprezentací ostrova Komory vynechat.

„Dobří mladí hráči prostě v Asii nehrají,“ řekl rezolutně na tiskové konferenci, na které svůj první výběr zveřejnil. „Musí si uvědomit, že pokud se ženou jen za lukrativními smlouvami, vzdávají se svých šancí na hraní za národní tým. Ale za nikým nezavíráme dveře. Prostě tu chceme mít disciplinované, tvrdě pracující hráče. Pokud někdo takový hraje na Blízkém východě a může pomoci našemu výběru, přivedeme ho,“ vysvětlil muž, který na lavičce nahradil Rigoberta Songa, muže s největším počtem reprezentačních startů za Kamerun.

Seedorfovo rozhodnutí je pro mnohé překvapivé nejen proto, že opomněl opory, ale také z toho důvodu, že sám v Číně působil. V roce 2016 se stal trenérem druholigového Shenzenu, už za půl roku byl ale nahrazen Svenem-Göranem Erikssonem, když nedokázal svoje mužstvo dovést k postupu.

Slavia - Jablonec: Au! To muselo bolet… Tvrdá srážka a Ngadeu skončil v krvi
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

„Ti nejlepší hráči chtějí hrát za nejlepší evropské kluby. Nastupovat v soutěžích, jako je Liga mistrů. Když jste dvacetiletý talent, měl byste toužit nastupovat za elitní celky jako AC Milán, Juventus, nebo Chelsea,“ řekl Seedorf. Ten ve své první nominace zahrnul i dva hráče blízké českým fanouškům.

Třetí desítku reprezentačních startů by pod ním měl začít Michael Ngadeu, který je už třetí sezonou oporou pražské Slavie. Dres Sparty oblékal Georges Mandjeck, který za národní tým nastoupil už 41krát. Momentálně je na hostování v Maccabi Haifa, v izraelském týmu ale ještě neodehrál ani minutu kvůli nedořešenému rozvázání smlouvy na Letné.

„Chceme dosáhnout dobrých výsledků, a k tomu potřebujeme soutěživé mužstvo,“ okomentoval svůj výběr 42letý Nizozemec. „Tohle je teprve začátek. Ale už teď chceme do našeho mužstva zavést vítěznou filozofii a postavit tým podle toho, jak chceme hrát,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud