Radek Špryňar
Premium
13. listopadu 2020 • 05:00

Srdce pro EURO: Souček, Král, Darida. Jedině tak mohou Češi obstát

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na EURO se půjde na hranu. Vše se bude odehrávat v maximální rychlosti. Mít v sestavě méně pohyblivé hráče znamená jistou smrt. Česko se o tom přesvědčilo ve středu v přípravě s Německem (0:1). V prvním poločase střed záložní formace s Bořkem Dočkalem a Antonínem Barákem nestíhal. „Po pauze se to příchodem jiných hráčů zlepšilo, pozoroval jsem markantní rozdíl,“ na rovinu říká trenér Roman Pivarník. Budoucnost reprezentace je ve složení Alex Král, Tomáš Souček a Vladimír Darida. Jedině tak může tým obstát proti nejsilnějším.



Ten kontrast štípal do očí. V prvním poločase se přes středovou řadu Němci proháněli, rychle a účelně kombinovali, efektivně i efektně přenášeli hru do stran. Záložní formace se tlačila blízko k útočníkům a pomáhala vytvářet velké množství nebezpečných situací. Jiří Pavlenka byl každou chvíli konfrontován ofenzivním výpadem běhavé letky Joachima Löwa.

Česko nebylo schopné rejdům bránit. Proč? Protože střed pole nebyl dostatečně vybavený rychlostně ani běžecky. Trojice Bořek Dočkal, Antonín Barák a Tomáš Holeš ošklivě nestíhala.

„Za první poločas se kritika snesla na stopery, ale problém byl především ve středu zálohy. Ti kluci nebránili, jako by tam vůbec nebyli, nestíhali se vracet, mezi záložníky a obranou zela obrovská propast. Z hlediska taktiky to bylo velmi špatné. Pak měli stopeři obrovské problémy,“ soudí Roman Pivarník, bývalý trenér Plzně či Bohemians.

Před zápasem se takový obraz hry dal předjímat. Česko narazilo na špičkový tým pracující po celý zápas ve velké rychlosti, technicky dokonale vybavené. Každá desetina vteřiny udělá na trávníku rozdíl v metrech. Aby reprezentace mohla účelně využít pomalejší hráče, byť kreativnější, musela by nastoupit proti slabšímu soupeři.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud