12. listopadu 2021 • 13:33

Proboha, proč tak slabý soupeř? Kuvajt byl pro Čechy jediný k mání

Autor: šp
Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární kouč Karel Brückner se před lety vztekal na novináře, že neexistuje přátelský zápas, nýbrž vždy a za každých okolností přípravný. Starý lišák neměl tak docela pravdu. Čtvrteční podvečer v Olomouci nabídl ryze přátelskou podívanou. O přípravě na cokoliv se nedalo mluvit. Česko se potkalo s Kuvajtem, vyřídilo jej 7:0, branek mohlo být klidně dvakrát tolik.



Proč se vůbec takový zápas odehrál?

Vysvětlení je celkem prosté: utkání – a to s kýmkoliv – reprezentace odehrát musela. A smůla k tomu: kvalitnější soupeři nebyli k mání.

„Přípravné utkání jsme v každém případě odehrát museli. Jde totiž o oficiální termín pro reprezentační zápasy, a tak jde o povinnost ze strany UEFA,“ říká pro deník Sport Petr Šedivý, tiskový mluvčí reprezentace.

Za podrobnější vysvětlení ovšem stojí, jak Česko přišlo ke Kuvajtu, který navíc do Olomouce dorazil spíše s mládežnickým výběrem. Tak třeba proto, že drtivá většina evropských mužstev hrála kvalifikační utkání o postup na mistrovství světa. Volno měla například Ukrajina, jenže s tou se národní tým potkal v září. Další vzájemný duel by postrádal smysl.

Postsovětská země se navíc v předstihu domluvila na přípravném duelu s Bulharskem. Nabízelo se i Kosovo, jenže kvůli ukrajinskému zamítavému přístupu k nezávislosti balkánské země, se diskuse ani neuskutečnily.

Česko bylo v patové situaci. Evropský soupeř nebyl k dispozici. Proto UEFA nabídla jako možné rivaly Kuvajt, nebo Jordánsko. Volba padla na prvního.

Češi jasně porazili Kuvajt
Češi jasně porazili Kuvajt

„V posledních třech letech jsme odehráli přípravné zápasy proti Itálii, Německu a Brazílii, tedy třem nejúspěšnějším reprezentacím fotbalové historie. Co se týká aktuálního utkání, výběr možných soupeřů byl výrazně omezený. Při domlouvání soupeře pro listopadový termín jsme proto komunikovali i s UEFA. Kuvajt navíc následně v Evropě odehraje ještě jeden zápas,“ doplnil Šedivý.

S kvalitou utkání výrazně zacloumal i fakt, že Kuvajt renovuje reprezentační kádr. Na túru po starém kontinentu vyrazil s tlupou hráčů do třiadvaceti let. Bez odpovídající výkonnosti, bez praxe s mezinárodním fotbalem. I proto strávil až na mizivé výjimky celý zápas v hlubokém obranném bloku. Přímou střelu na branku nevyslal...

Česku taková konfrontace nebyla jinak užitečná.

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud