Michal Koštuřík
21. prosince 2021 • 09:40

Další Čech ke Slovákům? Rada ve finále, z Jablonce ale utíkat nechce

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenská reprezentace opět v rukou českého kouče?! Je to reálně ve hře. Mezi finální trojicí kandidátů figuruje jablonecký Petr Rada (63). Konkurenci má ve Vladimíru Weissovi (57) a Štefanu Tarkovičovi (48), jenž vede tým od října 2020 a neuspěl s ním v kvalifikaci o MS v Kataru. Proto je jeho pozice akutně ohrožena. „Já o tom nic nevím, nikdo se mi neozval,“ přísahal Rada.



Dva roky seděl na lavičce elitního slovenského výběru Pavel Hapal. Roli asistenta Jána Kociána si před lety zkusil Pavel Vrba. Teď může být na řadě Petr Rada. Kouč Jablonce patří mezi tři adepty na prestižní funkci. Tahle informace lítá Slovenskem, k samotnému trenérovi se zatím oficiálně nedostala. Možná to přijde v příštích dnech.

Očekává se, že Tarkovič skončí. Favority na jeho místo jsou prý Rada s Weissem s tím, že druhý jmenovaný by měl mít větší šance. Slovenský nároďák už bývalý záložník koučoval v letech 2008-2012, celkem ve čtyřiceti zápasech. Mužstvo slavně přivedl do osmifinále MS 2010, v němž přišla těsná porážka 1:2 s Nizozemskem. V závěrečném duelu ve skupině dokázali Slováci senzačně porazit Itálii 3:2. K jeho nucenému odchodu došlo po následné neúspěšné kvalifikaci EURO 2012.

Aktuálně je sedmapadesátiletý Weiss trenérem mistrovského Slovanu Bratislava, což může být problém. Ale ve finále nemusí, neboť na Slovensku jsou na tuhle situaci zvyklí. Zrovna Weiss vedl souběžně Slovan i národní tým už během svého prvního působení u reprezentace. Tehdy nahradil v klubu odvolaného Čecha Karla Jarolíma. Má zkušenosti i z reprezentace Gruzie, v zemi má navzdory složitější povaze pořád velké jméno.

Uhlazenější Tarkovič, bývalý kouč Žiliny, Prešova či Košic, se u reprezentace pohybuje už osm let. Dlouho jako asistent, posléze zaskakující hlavní kouč a technický ředitel. Od loňského podzimu povýšil, mužstvo kolem Milana Škriniara, Marka Hamšíka či Martina Dúbravky dostal na povel.

V kvalifikaci o MS s ním však vyhořel, Slováci skončili ve skupině až třetí s velkým odstupem za Chorvatskem a Ruskem. Na rozdíl od Česka se jich nebude týkat ani březnová baráž. Proto se řeší Tarkovičův konec.

Jeho nástupcem možná bude Rada. Třiašedesátiletý bouřlivák má za sebou čtyři skvělé sezony v Jablonci, během nichž usadil tým v nejužší tuzemské špičce a vrátil ho do pohárové Evropy. Až tento podzim krutě nevyšel.

Severočeši, poznamenáni soukromými a ekonomickými trably bosse Miroslava Pelty, přezimují na čtrnáctém místě, prvním barážovém. Pelta údajně zvažuje, zda Radu ve funkci dál podrží. „Sám z boje utíkat nebudu,“ uvedl kouč.

Nabídka od Slováků by se nejspíš šikla všem stranám...

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 10 7 2 1 21:4 23
2. Rusko 10 7 1 2 19:6 22
3. Slovensko 10 3 5 2 17:10 14
4. Slovinsko 10 4 2 4 13:12 14
5. Kypr 10 1 2 7 4:21 5
6. Malta 10 1 2 7 9:30 5

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud