22. března 2024 • 19:50

Norsko - Česko 1:2. Hašek začal výhrou, krásně rozhodl Barák

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
216
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ivan Hašek prožil vydařenou premiéru na lavičce národního týmu, Češi v přípravném utkání vyhráli v Norsku 2:1. Začátek ideální nebyl a domácí vedli po trefě Oscara Bobba, ještě před pauzou ale premiérovým gólem v reprezentaci dokázal vyrovnat David Zima. Pět minut před koncem pak rozhodl střídající Antonín Barák, který se při návratu do národního týmu krásně trefil z přímého kopu.



Hašek se vrátil na lavičku české reprezentace po téměř 15 letech, na podzim 2009 vedl coby dočasný kouč a zároveň svazový předseda mužstvo v pěti zápasech a stejně jako dnes v nich neprohrál. Národní tým převzal na začátku ledna po Jaroslavu Šilhavém, který se navzdory postupu z kvalifikace na mistrovství Evropy v Německu rozhodl na lavičce reprezentace skončit.

Český celek zakončí březnový program v úterý, kdy v přípravě přivítá v Praze na Letné Arménii. Do startu letního Eura ještě Haškovi svěřenci odehrají dva přípravné zápasy na začátku června.

Staronový trenér při obnovené premiéře nasadil do základní sestavy jednoho z nováčků, nejlepšího střelce ligové sezony Šulce. Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí mladší se z pozice stopera posunul na post defenzivního záložníka a na levém kraji obrany trochu nečekaně začal Zelený. V norské zahajovací jedenáctce nechyběly opory Haaland a Ödegaard.

Seveřané, kteří na rozdíl od českého mužstva neprošli na letní Euro, začali aktivněji. Ve 12. minutě v záklonu přestřelil Haaland a ve 30. zápase za národní tým 28. gól nedal. Ve 20. minutě už domácí vedli. Bobb se uvolnil přes Zeleného a střelou na přední tyč propálil Staňka. V reprezentačním „áčku“ skóroval podruhé.

Hosté mohli odpovědět záhy. Brankář Nyland Provodovu střelu ze strany jen vyrazil, ale Schick zblízka míč do sítě neprocpal. Na opačné straně zamířil vedle Sörloth. Ve 32. minutě Schickovu střelu z dálky vytáhl Nyland, ale chvíli nato už Češi srovnali. Na Součkův centr z pravé strany si v 37. minutě naběhl Zima a hlavou zblízka dal první gól za národní A-mužstvo.

Na začátku druhého dějství podržel Haškův výběr Staněk. Nejprve zasáhl proti střídajícímu Thorstvedtovi a v 52. minutě i proti hvězdnému Haalandovi, který měl velkou šanci zblízka hlavičkou. Po oboustranném prostřídání pak výrazně ubylo větších možností.

Když už se začínalo zdát, že se týmy rozejdou v prvním letošním utkání smírně, postavil se Barák v 85. minutě k přímému kopu a povedeným pokusem rozhodl. Záložník Fiorentiny gólově oslavil návrat do reprezentace, kde v poslední době pod předchozím trenérem Šilhavým nebyl kvůli údajnému porušení týmových pravidel. Dal devátou branku za národní mužstvo. Hašek ani v šestém duelu na lavičce české reprezentace neprohrál.

Góly

Domácí: 20. Bobb

Hosté: 37. Zima, 85. Barák

Sestavy

Domácí: Nyland – Ajer, Hanche-Olsen, Östigaard, Björkan – Ödegaard (C) (86. Vetlesen), Berg (46. Thorstvedt), Berge – Bobb (75. Dönnum), Haaland (75. Strand Larsen), Sörloth.

Hosté: Staněk – Douděra, Holeš, Zima, Zelený (61. D. Jurásek) – Souček (C), Krejčí ml. (61. Barák) – Chytil (72. Lingr), Provod (72. Sadílek), Šulc (61. Hložek) – Schick (87. Chorý).

Náhradníci

Domácí: Dyngeland, Selvik, Wolfe, Elyounoussi, Daland, Vetlesen, Thorstvedt, Dönnum, Nusa, Strand Larsen

Hosté: Kovář, Jaroš, Gabriel, Barák, Sadílek, Hložek, Jurásek, Jurásek, Vlček, Chorý, Lingr, Hranáč

Karty

Domácí: Sörloth, Hanche-Olsen

Rozhodčí

Delajod – Finjean, Drouet (FRA)

Stadion

Ullevaal Stadion, Oslo

Vstoupit do diskuse
216

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud