Bartoloměj Černík
26. března 2024 • 14:40

Hašek proti Arménii protočí sestavu. Zasáhnou do utkání oba brankáři?

Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšný první krok si česká reprezentace pod vedením Ivana Haška už připsala, teď ale přichází možná ještě důležitější zápas. Zatímco proti Norsku si realizační tým vyzkoušel několik experimentů, nyní už by měl pomalu pilovat principy hry. Zároveň se ale proti Arménii ukáže několik z těch, kteří v prvním utkání nehráli. „Je to poslední zápas před nominací na EURO, budu tedy chtít vidět všechny,“ řekl Hašek.



V Norsku to nebyl oslnivý výkon. Ale fakt, že český tým dokáže vyhrát i špatně se vyvíjející zápas s těžkým soupeřem, je dobré znamení. Pro blížící se EURO cenná zkušenost. „Pozitivní je, že to tým nezlomilo. Na tom se dá stavět,“ řekl asistent trenéra Jaroslav Veselý.

Vzpomeňme si na zápas EURO 2020 proti Skotům. Češi nepodali optimální výkon, několikrát je zachránil brankář Tomáš Vaclík , ale díky magii Patrika Schicka odstartovala družina kouče Jaroslava Šilhavého jízdu do čtvrtfinále výhrou 2:0. Pokud Češi odehrají i na následujícím šampionátu zápas podobný tomu proti Norsku, všichni budou spokojení.

Teď ale už k nejbližšímu testu – přátelskému utkání proti Arménii. V mnoha ohledech bude možná důležitější než výlet na sever Evropy – trenéři se poprvé ukážou před domácí kulisou, jde o poslední test před finální nominací a proti pasivnímu soupeři bude tentokrát iniciativa na české straně. Fanoušci by tak měli dostat trochu přesnější obrysy toho, jak chce národní tým hrát. Realizační tým totiž bude vyžadovat stejné herní principy, i když se sestava protočí.

„Je to poslední zápas před nominací na EURO, budu tedy chtít vidět všechny,“ poznamenal Hašek na adresu hráčů, kteří proti Norsku nedostali ani minutu. Jmenovitě jde o Robina Hranáče, Adama Gabriela, Tomáše Vlčka, Matěje Kováře, Vítězslava Jaroše a Matěje Juráska. Minimálně první tři by se měli objevit v základní sestavě.

Trenéři zřejmě sáhnou i k nezvyklému kroku vystřídat během utkání gólmany, kdy za Kováře naskočí Jaroš. „Nevylučuji možnost, že se to udělá na 60 a 30 minut,“ poodkryl plány Veselý.

Všichni výše zmínění hráči mají v kolonce odehraných zápasů za seniorský národní tým nulu. Jsou symbolem omlazené reprezentace, kterou nový realizační tým staví už s výhledem na kvalifikaci mistrovství světa.

Právě Vlček s Hranáčem mohou být oporami na několik let dopředu. Ve Slavii a Plzni se rozehráli k velkým výkonům, navíc spolu dokážou hrát takřka poslepu – znají se z jednadvacítky i z Pardubic. „Perfektně si spolu vyhověli. Oba zvládnou komunikovat a organizovat, oba byli lídři,“ vzpomínal na své svěřence Radoslav Kováč .

„Pro někoho to proti Arménii bude debut v národním týmu, možná může přijít lehká nervozita. Snahou a zapálením ale nováčci zapadli úplně v pohodě, věřím, že to zvládnou a starší hráči jim pomohou,“ vyhlížel na tiskové konferenci Hašek. Jak ale základní sestava bude vypadat, odkrýt nechtěl.

Přesto se dá dle minutáže proti Norsku či možné dohodě s českými kluby vysledovat, jací hráči dostanou od začátku důvěru. Ladislava Krejčího si realizační tým rozhodně rád vyzkouší na jeho nyní už přirozenější pozici stopera. Přetažení Tomáš Holeš a David Zima, kteří mají pozici v týmu jistější, si odpočinou, to samé čeká další slávisty Davida Douděru či Mojmíra Chytila. O slovo se místo nich mohou přihlásit další náhradníci Adam Hložek a Adam Gabriel. Zkrátka samí mladíci.

Zaplněná Letná tak nebude přihlížet pouze reprezentaci současnosti, ale i budoucnosti. A pokud se debuty povedou, pozitivní atmosféra kolem týmu může před velkým šampionátem gradovat. „Po Norsku byla nějaká kritika, ale veskrze oprávněná, všechno nebylo oukej. Necítím z veřejnosti negativitu, na kterou jsme byli zvyklí v minulosti, a chtěl bych to tak i dál,“ řekl Hašek.

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud