Jiří Fejgl
26. března 2024 • 22:00

Česko - Arménie 2:1. Haškův tým musel znovu otáčet, rozhodl Chorý

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
324
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drhlo to, ale nakonec zasáhl obr z Plzně. Tomáš Chorý, který vystřídal hlavní hvězdu Patrika Schicka, rozhodl přípravný duel s Arménií na zaplněné Letné. Ivan Hašek drží stoprocentní bilanci: dva zápasy, dvě vítězství 2:1.



Po pátečním úspěchu v Norsku velebil kouč Ivan Hašek střídající borce. Rovněž v druhém utkání mu pomohla druhá vlna, již vypustil z lavičky. Dodala energii - a také rozhodujícího střelce.

Tomáš Chorý z otočky rozsekl duel, který nebyl příliš poutavý. V 77. minutě dokonal otočku skóre.

„Všichni viděli, že to není úplně super, bylo to trochu hrbolaté. Nejdůležitější ale je, že kluci šli do zápasu s tím, že ho chtějí vyhrát. Chci poděkovat hlavně divákům, kteří nás patnáct minut před koncem hnali, abychom se dostali do vedení,“ děkoval Hašek.

„Byli na nás dobře připraveni, eliminovali nás. Je důležité, že jsme zvládli i druhý zápas pod novým trenérem, ale pořád je co zlepšovat. Teď se musíme připravit na EURO,“ přidal se útočník Adam Hložek.

Měl pravdu, když promluvil o tom, že Česko rozhodně nedominovalo. Ránu navíc dostalo brzy. Ukázalo se, že Adam Gabriel nevstoupil do reprezentační éry vůbec dobře. Ve 14. minutě hosté dorazili v souboji Patrika Schicka, získali aut, který rychle rozehráli. Gabriel vůbec nezareagoval a poté už jen naháněl unikající křídlo. Nepodařilo se, přišla zpětná přihrávka před bránu, kde se před Ladislava Krejčího dostal Edgar Sevikjan a skóroval.

Šlo o soubor chyb, ale vliv mělo i neproměnění klíčové šance. Už v 6. minutě se po slušné akci dostal ke střele kapitán Tomáš Souček. Míč poslal do tyče, dobíhající Adam Hložek pak vypálil raketu vysoko nad bránu. Zahození možnosti mělo dopad na mančaft i střelce samotného.

Útočník Leverkusenu se sice zkoušel prosadit dynamickými výpady, ale nedařilo se mu - a postupně uvadal. Ve druhé půli navíc zahodil další příležitost. Po centru střídajícího Davida Douděry nezkrotil hlavu, neodhadl let bílé koule a hlavičkoval v záklonu nad bránu.

Jinak mužstvo výrazné šance nemělo. Výkon byl unylý, pomalý. Je sice nutné říct, že Arméni byli technicky slušní, nepříjemní v soubojích, předvedli pár zajímavých kontrů, základem byl však nedobrý výkon domácích.

„Je potřeba obehrávat soupeře v mnohem větším tempu a rychlosti. Když se podíváte na výsledky Arménie, je to všechno podobné, skoro nic neprohrávají více jak o gól,“ upozorňoval trenér Hašek.

V českém dresu - dá se říct - nikdo nevyčníval. Ani Schick nebyl tentokrát přesný, v jedné z mála dobrých situací selhal při zpracování. To se mu opravdu nestává. Symbolem nedorazů pak byl sparťanský kapitán Krejčí. Jak už bylo řečeno, přimotal se k inkasovanému gólu, po jeho další chybě mohli hosté kopat penaltu (také Češi ji jednou požadovali), kazil rozehrávku.

Ale jak už to bývá a v jeho případě zvlášť… V poslední minutě prvního poločasu ukázal svoji největší zbraň. Antonín Barák kopl precizně rohový kop (jinak se mu standardní situace nedařily, zahrával je bez razance), Krejčí vyskočil a hlavou se trefil přesně k tyči. Byla to klasika levonohého stopera. Rakouský rozhodčí ihned po brance ukončil půli, hosté vztekle zakopli míč.

„Můj gól byl určitě dost důležitý. Měli jsme slušný start, nedokázali jsme dát gól a oni ho z jediné šance dali. Pořád se sehráváme, jdeme krok po kroku, stále se musíme zdokonalovat,“ vykládal obránce.

Schick potřebuje větší zatížení, v presinku jsme propadali, přiznává Hašek
Video se připravuje ...

Branka však tým ihned nepozvedla, to nakonec zvládli muži z lavičky. Matěj Jurásek, toť uragán na levé straně. Davidu Douděrovi s Ondřejem Lingrem se sice tolik nedařilo, ale bezesporu dodali energii. Chorý pak zase vyleštil svou reprezentační bilanci.

Za národní mužstvo nastoupil potřetí (v pátek v Norsku však jen na tři minuty), vstřelil druhou branku. Poprvé se prosadil na podzim v rozhodujícím utkání kvalifikace o EURO proti Moldavsku. Tehdy výrazně pomohl k postupu, proti Arménii zase navýšil své šance na nominaci na turnaj v Německu.

„Dle průběhu zápasu jsem si říkal, že bych tam mohl vletět. Gól je třešnička. Šel jsem tam s Lindžim (Ondřej Lingr) to trochu pobláznit, aby začaly balony lítat do vápna. Jako tým jsme ukázali, že neskládáme zbraně a dokážeme zápas otočit,“ radoval se Chorý.

První celek země se příště potká až před šampionátem. Čeká ho soustředění v Rakousku, kde sehrají přípravu proti zatím neurčenému soupeři, poté 10. června generálka se Severní Makedonií v Hradci Králové a o osm dní později první utkání mistrovství v Lipsku s Portugalskem. Mančaft už zná i druhého protivníka ve skupině, z baráže se do ní prodrala Gruzie. Posledním sokem je Turecko.

Góly

Domácí: 45+2. Krejčí, 77. Chorý

Hosté: 14. Sevikjan

Sestavy

Domácí: Kovář – Vlček, Hranáč, Krejčí – Gabriel (46. Douděra), Souček (C), Sadílek (64. Provod), D. Jurásek – Barák (72. Lingr) – Schick (72. Chorý), Hložek (64. M. Jurásek)

Hosté: Čančarević – Mkrtčjan (90. Muradjan), Harojan (C), Calisir (46. Spercjan), Davidjan – Hovhanisjan, H.. Harutjunjan (81. Avanesjan), G. Harutjunjan – Zelarayán (73. Ranos), Briasco (Miranjan), Sevikjan (81. Serobjan)

Karty

Domácí: Barák, Provod

Hosté: Harojan, Zelarayán

Rozhodčí

Weinberger – Kolbitsch, Witschnigg (vš. Rakousko)

Stadion

epet Arena, Praha

Návštěva

16 158 diváků

Vstoupit do diskuse
324

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud