6. října 2008 • 13:13

České fotbalistky čeká znovu Itálie

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým fotbalistkám stojí v cestě na jejich první mistrovství Evropy znovu tým Itálie, který je před čtyřmi lety vyřadil. Italky jim přidělilo dnešní losování baráže v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.



Zápasy se budou hrát 25. a 29. října, případně o den později, a Češky začnou na domácí půdě. Zatím není jasné, kde se zápas uskuteční. Ve hře je údajně Písek.

Vítězky si zajistí účast na závěrečném turnaji, jehož hostitelem bude od 23. srpna do 10. září příštího roku Finsko. Trenér českých fotbalistek Dušan Žovinec připustil, že Italky nebyly jeho vysněným soupeřem, ale věří, že jeho týmu se podaří odveta za čtyři roky staré vyřazení.

"Mají u nás vroubek a my jim máme co vracet. Ale je jasné, že to bude hodně těžké. Itálie je špička," řekl ČTK Žovinec, který si do baráže přál spíše Island. S ním mají Češky kladnou bilanci. "Ale mohlo to být i horší.

Třeba Ukrajinu jsem rozhodně nechtěl. Je to hodně silný tým a od nás by každý čekal postup. Teď je Itálie zase favoritem, ale zase na ní bude obrovský tlak a může se to otočit proti ní," poznamenal Žovinec.

Už dříve postoupili vítězové základních skupin Anglie, Švédsko, Francie, Německo, Dánsko a Norsko, Finsko jako pořadatel kvalifikaci hrát nemuselo.

Český ženský tým ještě na Euru nikdy v historii nehrál, ale rozšíření počtu účastníků z osmi na dvanáct výrazně zvýšilo jeho šance. Ve skupině skončily svěřenkyně Dušana Žovince na třetím místě za Anglií a Španělskem, což jim otevřelo dveře do baráže.

"Být na Euru je pro nás obrovská motivace. A některé holky v týmu cítí, že tohle je pro ně možná poslední šance. V další kvalifikaci už možná přijde částečná generační obměna. Tohle by nás mělo hnát dopředu," prohlásil Žovinec.

Los přidělil českým fotbalistkám pravděpodobně nejtěžšího soupeře z těch, kteří byli na výběr. Italky získaly v letech 1993 a 1997 evropské stříbro a jsou jediným z osmi účastníků minulého Eura, který nepostoupil přímo. V kvalifikaci skončily druhé, prohrály jen oba zápasy se Švédskem, jinak všechny soupeřky porazily.

České fotbalistky s nimi hrály baráž už před čtyřmi lety. Prohra 1:2 na Apeninském poloostrově vypadala vcelku nadějně, ale v odvetě v Čáslavi Češky prohrály 0:3.

Barážové dvojice:
ČR - Itálie,
Španělsko - Nizozemsko,
Skotsko - Rusko,
Slovinsko - Ukrajina,
Irsko - Island.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud