30. ledna 2010 • 15:01

Podivné rozhodnutí: Togo nesmí na dva africké šampionáty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentace Toga bude chybět na dvou následujících dvou afrických šampionátech. Africká fotbalová konfederace (CAF) tým vyloučila poté, co kvůli teroristickému útoku, při němž zemřeli tři členové výpravy, odstoupil z nynějšího mistrovství.



Podle ministra sportu Christopha Tchaoshoe se Togo proti trestu odvolá. "Buďte si jisti, že vyžijeme všech právních možností," řekl agentuře Reuters.

Fotbalisté Toga nejprve po útoku odmítli na turnaji v Angole nastoupit. Když svůj postoj změnili a rozhodli se hrát, premiér Gilbert Houngbo jim nařídil, aby se vrátili do vlasti.

CAF potrestala Togo za vměšování vlády do fotbalových záležitostí a navíc mu udělila pokutu 50.000 dolarů. "Hráči se sice chtěli na šampionát vrátit, ale vláda povolala reprezentaci zpět. Rozhodnutí politiků je proti regulím CAF," citovala agentura Reuters prohlášení konfederace. Togo tak přijde o mistrovství za dva roky v Gabonu a Rovníkové Guinei a v roce 2014 v Libyi.

K útoku došlo 8. ledna v angolské provincii Cabinda, kudy tožský výběr cestoval na šampionát ze soustředění v Kongu. Přihlásila se k němu separatistická skupina FLEC, bojující za osamostatnění Cabindy.

Fotbalisté Toga vykládali na letišti v Lomé rakve, které byly přikryty státní vlajkou Tožské republiky
Fotbalisté Toga vykládali na letišti v Lomé rakve, které byly přikryty státní vlajkou Tožské republiky

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud