15. září 2011 • 10:15

Ďáblův advokát dráždí věkem. Rajchl vyrostl ve stínu Chvalovského

Autor: kap
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Psal se rok 2001 a s fotbalovou kariérou Františka Chvalovského byl definitivně amen. Zatímco za všemocným bossem spadla klec, v jeho stínu se začal odvíjet příběh muže, který o deset let později dost možná sám povede český fotbal.



Pro Jindřicha Rajchla to bylo osudové setkání: jako mladý advokát začal zatčeného šéfa svazu zastupovat, v pankrácké věznici se spřátelili a Rajchlova kariéra od té doby strmě stoupala. „Dělal Chvalovskému, co mu na očích viděl,“ vzpomíná prezident Příbrami Jaroslav Starka.

Rajchl dodnes odmítá, že je Chvalovského loutkou, ale pravdou je, že svou funkcionářskou dráhu začal právě brzy po klíčovém seznámení jako výkonný ředitel Chvalovského Blšan. Tehdy mu přitom bylo pouhých pětadvacet let.

„V Blšanech už tehdy nebyly peníze, takže hráči na něj byli naštvaní, ale já si ho pamatuju jako férového člověka. Je strašně pracovitý, neustále myslí na každý detail,“ vzpomíná bývalý útočník Blšan Luděk Zelenka.

Podle něj by byl Rajchl dobrou volbou. „Líbí se mi jeho názory, jak kouká na fotbal. Chystá věci, které jsou pokrokové, přitom na mě nikdy nepůsobil jako kariérista,“ dodává Zelenka.

Bývalý nadějný basketbalista, který hrál fotbal jen na nižší úrovni, má pověst skvělého řečníka, který se vyzná ve fotbalové legislativě, tvrdě si jde za svým a chytře si hlídá image nezkaženého a čistého funkcionáře.

I na něj však vyplavala špína. Loni například přiklepl projekt Středočeského poháru mládeže za dva miliony korun firmě Albresa, která je napojena na „jeho“ Duklu.

Za podivných okolností má také blízko k lidem a firmám, které získaly lukrativní zakázku v rámci svazového projektu „Bezpečné branky“.

Nic z toho nakonec Rajchlovi neublížilo, přesto si ve fotbale stačil nadělat dost nepřátel. Hlavně kvůli věku. „Fotbal musí řídit někdo, kdo má zkušenosti. Ne člověk, který ve fotbale ještě nic nedokázal,“ říká na Rajchlovu adresu například šéf Teplic František Hrdlička.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud