12. dubna 2011 • 04:57

Simulanti, máme vás! Chrániče odhalí filmaře

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Chrániče, které poznají fotbalové simulanty. Zní vám to jako nesmysl? Tak se podržte. V Anglii vyvinuli revoluční systém, jenž by měl rozpoznat jakýkoliv pokus o filmování. Konečně by tak mohlo odzvonit ubrečeným, ukřivděným padavkám, co vymyšlenými pády zkouší na rozhodčích vymámit penaltu.



Jak celý trik funguje? V chrániči jsou zabudovány dva senzory citlivé na jakýkoliv kontakt. Rozhodčímu ve sluchátkách zazní signál tehdy, když je úder do holeně dostatečně silný. Pokud ne, je jasné, že fotbalista simuluje. Takže žádné lehké škobrtnutí a dlouhé minuty svíjení na hřišti.  

Nejde o žádný výmysl. Vývoj revoluční pomůcky financoval naftařský gigant Texako, partner nižších fotbalových soutěží v Anglii. Novinku zkoušel Jeff Winter, bývalý anglický rozhodčí.

VIDEO: Tenhle chránič by měl rozpoznat, zda hráč simuluje



"Fotbal se hodně změnil. Dospěli jsme ke stadiu, kdy je simulování takřka běžnou součástí hry," varuje Winter před nešvarem ligových soutěží.

Sám ale přiznává, že tuhle novinku bude těžké prosadit. "Není kolem toho takový povyk jako u otázky zavedení brankových rozhodčí nebo videa. Bude těžké to představit veřejnosti a nezáleží na tom, jak je to dobré," lituje.   

Pokud revoluční metoda uspěje, fotbalu to jistě pomůže. "Fanoušci nesnáší simulanty, je to podvod. Fotbalová asociace by měla dávat klidně třízápasové stopky, pokud někoho při filmování chytne," čertí se Winter.

Jestli se nové chrániče opravdu chytí, mají se všichni "vyčuránci"  na co těšit. Problém s padajícími fotbalisty však úplně nevyřeší. Chrániče odhalí jen kontakt v oblasti holení, což je málo.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud