Pavel Janega
10. srpna 2008 • 12:00

Mistr ligy se postaví proti vítězi FA Cupu

Autor: Pavel Janega
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní odpoledne vyplní v Anglii prestižní souboj o trofej Community Shield. Proti sobě se postaví mistr ligy a vítěz FA Cupu: Manchester United versus Portsmouth.



Anglická nejvyšší soutěž Premier League startuje až za týden. Ostré bitvy se ale milovníci ostrovní kopané dočkají už v neděli na stadionu ve Wembley.

Fotbalisté Manchesteru United naposledy zvedli trofej Community Shield před dvanácti měsíci, kdy po remíze v základní hrací době porazili londýnskou Chelsea na pokutové kopy.

Jejich nejbližší protivník je na tom o poznání hůře. Naposledy si finále zahrál v roce 1949, jenže po remíze 1:1 s Wolverhamptonem se musel se soupeřem o trofej podělit.

MANCHESTER UNITED – PORTSMOUTH FC
Výkop: Neděle, 10. srpna v 16:00 SELČ
Stadion: Wembley Stadium
Odhad deniksport.cz: 70% – 30%

Ryan GiggsObě mužstva vstupují do nové sezony s velkými ambicemi. „Red Devils“ chtějí obhájit mistrovský titul a opět zaútočit na prvenství v evropské Lize mistrů. Portsmouth se s novými posilami chce probojovat do evropských pohárů.

V sestavě favorizujících United se nepočítá s hvězdným útočníkem Waynem Rooynem, který v Nigérii chytil virus. Jeho léčení sice probíhá poměrně rychle, ale se svým zdravím nehodlá hazardovat. V nominaci chybí.

Podobně traumatizující zprávu si před pár dny vyslechl také záložník Michael Carrick, s nímž ovšem kouč Sir Alex Ferguson počítá. Stejně tak s uzdraveným kapitánem Gary Nevillem.

Naopak musí oželet služby hned pěti hráčů. Na marodce jsou Cristiano Ronaldo (kotník), Owen Hargreaves, Ben Foster, Louis Saha a Park Ji-sung (všichni koleno).

Manažer „Pompey“ Harry Redknapp je na tom se svým hráčským kádrem poměrně lépe. Otazník visí nad trojicí hráčů: Lassana Diarra (kotník), Sean Davis (bok) a Glenn Little (stehenní sval). Nedávno zraněný Kanu bude na lavičce.

Vzhledem k marodce budou muset oba trenéři přizpůsobit svou sestavu. Ferguson údajně plánuje nasadit některé mladíky, Redknapp hodlá postavit to nejsilnější, co bude mít k dispozici. To by znamenalo, že by v útoku vedle sebe nastoupili dva angličtí reprezentanti Jermain Defoe a posila z Liverpoolu Peter Crouch.

Vytáhlý útočník vzpomíná na své poslední finále Community Shield v dobrém. Před dvěma lety jej totiž rozhodl gólem deset minut před koncem. „Rád na to vzpomínám. Má hlavička rozhodla o výhře nad Chelsea,“ řekl Crouch.

Pokud ale bude chtít stejný pocit zažít s Portmouthem, bude muset společně se svými spoluhráči odevzdat na hřišti všechno. „Čeká nás velmi těžký zápas, ale jsme připraveni a doufáme, že ho zvládneme,“ dodal anglický kanonýr.

Nominace pro finále:
Manchester United: Van der Sar, Kuszczak, Neville, Brown, R Da Silva, Ferdinand, Vidic, O'Shea, Evans, Evra, Silvestre, F Da Silva, Nani, Carrick, Scholes, Fletcher, Gibson, Possebon, Giggs, Martin, Tevez, Campbell.

Portsmouth:
James, Johnson, Campbell, Distin, Hreidarsson, Utaka, Diop, Pedro Mendes, Kranjcar, Crouch, Little, Sahar, Diarra, Defoe, Davis, Kanu, Wilson, Duffy, Lauren, Nugent, Mvuemba, Cranie, Ashdown.

Lehké utkání neočekává ani druhá strana. Manažer Ferguson se obává menší zápasové vytíženosti, a proto podle něj rozhodne o vítězi větší vůle a bojovnost. „Kádr ‚Pompey‘ je kvalitní a navíc hýří skvělým entuziasmem. Potvrdili to v loňské sezoně a navíc se letos ještě posílili,“ uvedl dlouholetý kouč United.

V posledním vzájemném střetnutí v FA Cupu Portsmouth vyřadil Manchester United spornou penaltou, jež zařídil český útočník Milan Baroš. Ferguson dlouho nemohl tuto situaci strávit, ale v tuto chvíli nehodlá o minulosti přemýšlet. Chce se naplno věnovat budoucnosti.

Utkání bude řídit sudí Peter Walton, jenž nahradil suspendovaného Marka Clattenburga. Ten je totiž spojován s několika společnostmi, které se topí v dluzích. Anglická Fotbalová Asociace chtěla tímto krokem předejít případným problémům.

Manchester United

Do zápasu vstupuje jako velký favorit Manchester United. Portsmouth ale dokázal několikrát svého soka nepříjemně překvapit výkonem, skvělou defenzivou, anebo kontroverzní penaltou.

Co rozhodne letos?

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud