Pavel Novotný
7. října 2008 • 09:16

Blatter varuje: Cizinci vás mohou zničit

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší liga na světě? Není pochyb. Drtivá většina fotbalových odborníků přisuzuje toto výsostné postavení anglické Premier League. Podle předsedy FIFA Seppa Blattera však hrozí některým ostrovním klubům velké nebezpečí.



Předseda FIFA Sepp Blatter se obává především neustávajícího přílivu zahraničních investorů, kteří ve stále větší míře zasahují do dění v anglické soutěži. To může podle něj mít pro některé ostrovní kluby vážné důsledky.

"Zahraniční investoři mohou znamenat pro řadu klubů, které jsou jejich vlastnictvím, velký problém. Tyto lidé se mohou kdykoliv sebrat a opustit tým stejně tak rychle, jako ho získali. To může znamenat velkou nestabilitu klubu a ohrozit jeho postavení mezi elitou. Může to mít dokonce následky pro celou soutěž," varuje Blatter.

"Ideálním řešením by bylo, kdyby každý celek mohly vlastnit místní firmy a společnosti. Finanční situace by pak byla mnohem přehlednější. Bohužel já nemám žádný zázračný prostředek, jak přílivu zahraničních investorů do Premier League zabránit. V každém případě bychom měli o tomto tématu diskutovat a přednést ho i na zasedání UEFA," dodává Blatter.

V současné době je ve vlastnictví klubů Manchester City, který koupila bohatá společnost ropných šejků skupiny Abu Dhabi, londýnská Chelsea ruského miliardáře Abramoviče a konečně pod vliv společností ze Spojených států spadají i Manchester United a Liverpool.

"Je to logický jev. Premier League je nejatraktivnější soutěží. Anglický fotbal můžete vidět na televizích celého světa, všude kolem nás. Je to obrovský trh, přesto nebezpečí tady nesporně je," dodává Blatter.

Ve vlastnictví zahraničních investorů je kromě jmenovaných Manchesteru United, Liverpoolu, Manchesteru City, Chelsea například i Fulham, West Ham United, Aston Villa a Portsmouth.

V současné době tak v pouhých osmi klubech z dvaceti převládají domácí vlastníci. Ostatní již jsou pod vládou zahraničního kapitálu.
Naplní se vize Seppa Blattera? Vše ukáže blízká budoucnost.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud