Pavel Novotný
9. října 2008 • 19:00

Lampard: s Gerrardem si nerozumíme

TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkuste si představit, že budete mít ve svém reprezentačním týmu Franka Lamparda z londýnské Chelsea a spolu s ním jeho konkurenta z Liverpoolu Stevena Gerrarda. Není to skvostné složení? Ne vždy to však musí fungovat.



Známé rčení, že fotbalové hvězdy ještě nemusí tvořit kvalitní tým, názorně naplňují právě obě hvězdy anglické Premier League. Proč se oběma superstar, které odvádějí skvělé výkony ve svých mateřských klubech, nedaří spojit svoji sílu v reprezentačním dresu Albionu? Těžká odpověď.

Oba dva středopolaři jsou považováni ze jedny z nejlepších záložníků planety Země. Jejich skvělé výkony v Premier League či v Lize mistrů pravidelně připoutají k televizním obrazovkám miliony diváků po celém světě.

Ale když si obě opory obléknou národní dres a vyběhnou spolu na hřiště, je po fotbalové pohádce. Jako by si na hřišti překážely. Jen těžko hledají společnou řeč a jejich výkony se ztrácejí v šedi průměrnosti.

Přednosti obou geniálních fotbalistů se zatím nepodařilo spojit v dobře pracující stroj. Daleko více jejich vzájemná spolupráce připomíná nadupané Ferrari se špatně fungujícím motorem.

Dostat z obou hráčů to nejlepší se marně snažili Sven Göran Eriksson či Steve McClaren. "V něčem je vážná chyba a my zatím nemůžeme přijít na to, kde ji hledat," netají problémy národního celku jeden z členů realizačního týmu. Jak bude úspěšný současný trenér Albionu Fabio Capello?

"Oba se snažíme hrát, jak nejlépe dovedeme. Je jedno, jestli právě nastupujeme za svůj tým, či za reprezentaci. Vždy chceme předvést to nejlepší. Je otázkou, zda je lepší, abychom hráli spolu, nebo aby nastupoval jen jeden z nás," řekl před kvalifikačními duely s Kazachstánem a Běloruskem Frank Lampard.

"Upřímně si ale myslím, že kdyby nastupoval jen jeden, tak bychom na letošní EURO postoupili. Není to ode mne nafoukanost, ale je příliš velký rozdíl mezi tím, jak hrajeme v klubech a v reprezentaci," pokračuje Lampard.

"Oba jsme výborní hráči, ale jako individuality. Jenom trenér však rozhodne, zda budeme hrát oba, či využije jen jednoho z nás," pokračuje v upřímné zpovědi hvězda Chelsea.

Lampard se anglickým divákům ukázal ve vynikajícím světle v prvním kvalifikačním utkání na hřišti Chorvatska, kdy se výraznou měrou podílel na jednoznačném vítězství 4:1.

Gerrard, který v Chorvatsku chyběl kvůli zranění, je však nyní již v pořádku a připraven na sobotní duel ve Wembley proti Kazachstánu. Jak se rozhodne Capello? Bude se držet osvědčeného hesla o vítězné sestavě, která se nemění, nebo zkusí přeci jen spojit schopnosti obou hvězd světové kopané?

"Když budeme nominováni oba, uděláme vše pro to, aby to fungovalo. Možná je teď právě ta nejlepší doba, jak najít místo v týmu pro mě i Steva. Oba trénujeme naplno a jsme připraveni," říká Lampard.

"Možná je jen otázka času, než najdeme spolu s Gerrardem společnou řeč. Jen doufám, že to nepotrvá dlouho, přeci jen již nejsme nejmladší," neztrácí humor hvězda Chelsea.

"Rád bych věřil, že naše spolupráce bude fungovat. Určitě nejsme hloupí hráči, kteří si na hřišti neumí vyhovět a kteří myslí jen na sebe. Lidé se možná domnívají, že hrajeme jen na vlastní triko, ale ujišťuji vás, že to není pravda."

"Oba milujeme svoji zemi a děláme vše pro to, aby byla na mezinárodní scéně úspěšná. Trenér udělá určitě rozhodnutí, koho postaví a jak se bude hrát, ale už je jen na nás, jak si na hřišti vyhovíme. Tu odpovědnost musíme nést my," nešetří sebekritikou Lampard.

Pokud se italský kouč rozhodne jen pro jednoho z obou hvězdných záložníků, zdá se nepravděpodobné, že by černého Petra měl dostat právě Čechův spoluhráč. Zvláště po svém skvělém představení proti Chorvatsku. Je pravda, že Lampard si má u fanoušků po přátelském utkání ve Wembley s Českou republikou, kdy byl vypískán, co žehlit.

"Oba dva věříme, že lidé v sobotu ocení náš výkon a budou spokojeni s hrou týmu. Vím, že jsem v posledních letech neodehrál za nároďák ideální zápasy. Ale po utkání s Chorvatskem věřím, že opět budu předvádět výkony, které pomůžou Anglii na mistrovství světa. Bude to tak, pevně tomu věřím," prorokuje Lampard.

Pokud by obě hvězdy našly na hřišti opravdu společnou řeč, znamenalo by to pro hrdý Albion obrovskou sílu. Kdyby začali oba hráči předvádět to, na co jsou od nich jejich fanoušci zvyklí z klubů, pak se soupeři mají na co těšit. Zatím jsou to ale jen kdyby...

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud