9. října 2008 • 16:46

Zadlužení anglických klubů roste

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britské banky varovaly nejméně tři kluby anglické Premier League kvůli jejich dluhům. Napsal to dnes britský list The Daily Telegraph.



Už ve středu generální tajemník UEFA David Taylor v Londýně prohlásil, že asociace by mohla v budoucnu zakázat klubům start v evropských soutěžích, pokud by nesplňovaly její požadavky na stav klubových financí.

The Daily Telegraph neuvedl, o které kluby se jedná. Dal nicméně varování bank do souvislosti s výroky šéfa anglické Fotbalové asociace (FA) Davida Triesmana, který dal v úterý najevo znepokojení nad zadlužeností klubů v nynější globální finanční krizi. Kluby v Premier League mají podle něj dluhy asi tři miliardy liber (asi 93 miliard korun).

O znepokojení bank se podle listu jednalo ve středu při pravidelném setkání ministra kultury a sportu Andyho Burnhama s výkonným ředitelem Premier League Richardem Scudamorem. Podle listu má Burnham podobné obavy jako šéf FA a je pro důkladnější prověřování vlastníků klubů a přísnější regulace financí.

Nejzadluženějším klubem Premier League je podle listu The Independent Manchester United s dluhem 666 milionů liber (20,9 miliardy korun). Mluvčí klubu nicméně zdůraznil, že klub dluhy pohodlně splácí a zdůraznil jeho vysoké zisky.

Za Manchesterem následuje Chelsea (578 milionů, 18,1 miliardy korun), Liverpool (přes 350 milionů liber, 11 miliard korun) a Arsenal (318 milionů, deset miliard korun).

Předseda Chelsea Bruce Buck se vůči obavám nad dluhem ohradil s tím, že klub nedluží bance, ale svému majiteli Romanu Abramovičovi. "Jestli tomu říkáte dluh nebo podíl, na tom nezáleží," řekl.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud