14. listopadu 2008 • 05:00

Paska: Operace Rosického dopadla na jedničku

Autor: Luděk Mádl
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hradba mlčení prolomena. O operaci svého prominentního klienta Tomáše Rosického včera poprvé promluvil Pavel Paska, majitel agentury ISM, která hvězdu Arsenalu zastupuje.



„Tomášovi se daří velmi dobře, přesnější termín možného návratu na hřiště lékaři určí v pondělí," řekl Sportu.

Ohledně pondělní operace Tomáše Rosického, který je kvůli zranění podkolenní šlachy mimo trávníky už od ledna, se vynořila celá řada spekulací a dohadů. Můžete už nyní sdělit nějaká konkrétní fakta?
„Ve stručnosti můžeme říct toto: Minulý týden absolvoval Tomáš vyšetření u německého specialisty Müllera-Wohlfahrta. Znám se s ním velmi dobře už dlouhá léta, vždyť už někdy před 17 lety operoval Patrika Bergra. Jeho nová klinika v Mnichově byla otevřena teprve před měsícem, takže na ní má k dispozici ty opravdu nejmodernější přístroje, které jsou nyní na světě k dispozici. Doktor Müller-Wohlfahrt tedy po zevrubném vyšetření Tomášovy nohy stanovil diagnózu, respektive určil, v čem je problém, proč se zranění nehojí, jak má - a určil způsob, jakým bude proveden zásah."

A uskutečnil sám i vlastní operaci?

„Ne, toho se v pondělí chopil jeho spolupracovník doktor Böhmisch a chirurgickému zákroku byl přítomen i lékař Arsenalu."

Proslýchá se, že operace by měla uzdravení bolavé podkolenní šlachy oproti konzervativnímu způsobu léčby, tedy oproti podávání pilulek a injekcí, urychlit zhruba dvojnásobně. Je to tak?

„K tomu by se měli vyjádřit spíše odborníci, lékaři. Já mohu říct, že ten zákrok samotný byl velmi rychlý, to problematické místo se v podstatě vyčistilo - a Tomáš se teď, tři dny po operaci, cítí velmi dobře. Dneska jsem ho doprovodil na první pooperační vyšetření. Zdá se, že operace dopadla na jedničku."

Arséne Wenger, trenér Arsenalu, hovořil o tom, že byla z Tomášovy nohy vyňata zjizvená tkáň. Můžete to potvrdit?
„Ano, vyčistilo se to místo, kde vznikl problém po první, květnové operaci.“

Wenger také hovořil o tom, že nejpozději do osmi týdnů by se Rosický mohl vrátit na trávníky. Máte stejné informace?
„Ke stanovisku Arsenalu se připojuji. Ještě moudřejší ale budeme v pondělí. Lékaři říkají, že týden po operaci jsou schopni přesněji posoudit, do jaké míry byla operace úspěšná – a podle toho také přesněji stanovit dobu potřebnou k rehabilitaci a regeneraci.“

Kdy bude možné hovořit o jeho stavu přímo s Tomášem?
„Chtěli bychom veřejnost požádat, aby byla trpělivá. Tomáš si uvědomuje, že jeho stav fanoušky zajímá, ale musíte chápat, že po tak dlouhé pauze mu není zrovna do vyprávění. Teď ho čeká rehabilitace, práce s fyzioterapeuty – a všechno už by mělo směřovat k tomu, aby se po té dlouhé pauze zase vrátil na hřiště.“

 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud