30. května 2009 • 17:58

Chelsea vyhrála FA Cup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový gólman Petr Čech po dvou letech opět vyhrál Anglický pohár. Chelsea s českým reprezentantem v brance v dnešním finále ve Wembley porazila 2:1 Everton a zopakovala triumf v nejstarší soutěži světa z roku 2007.



Anglický pohár opanovala Chelsea popáté v historii.

Úvod zápasu vyšel skvěle Evertonu, který už po 25 vteřinách poslal do vedení Louis Saha. Francouzský útočník tak zaznamenal nejrychlejší gól v historii soutěže a předchozí maximum Boba Chatta z Aston Villy z roku 1895 překonal o pět vteřin.

Chelsea poté opanovala hru a vyrovnala ve 21. minutě, kdy se trefil Didier Drogba, který vstřelil svůj pátý gól v pátém finále anglických pohárů. Vedení na svou stranu londýnský klub strhl v 72. minutě po střele Franka Lamparda a mohl slavit první trofej od roku 2007.

S Chelsea se ziskem prestižní trofeje rozloučil trenér Guus Hiddink. Dvaašedesátiletý Nizozemec byl v únoru, kdy nahradil Luize Felipeho Scolariho, jmenován koučem pouze do konce sezony. "Je to skvělý trenér i člověk. Mám velkou radost, že jsme mu na rozloučenou mohli dát pohár," citovala agentura AP Lamparda. "Dali jsme mu na památku speciální hodinky a dres podepsaný celým týmem. Byl opravdu dojatý," uvedl kapitán Chelsea John Terry.

"Opravdu jsem si to tady zamiloval. Bavilo mě pracovat s velkými hvězdami," řekl po utkání Hiddink, kterého by měl podle spekulací britských médií nahradit Carlo Ancelotti z AC Milán. "Všichni hráči věděli, co je potřeba udělat. V Premier League, Lize mistrů a dnes ukázali, že mají charakter," dodal kouč ruské reprezentace.

Pro Čecha byl dnešní triumf už šestou trofejí v Chelsea - dvakrát s týmem vyhrál anglickou ligu (2004/05, 2005/06), dvakrát Ligový pohár i Anglický pohár.

O rekordní zápis se vedle Sahy postaral Čechův spoluhráč Ashley Cole. Anglický reprezentant získal trofej už popáté (dvakrát s Chelsea a třikrát s Arsenalem). Něco podobného se podařilo pouze třem dalším hráčům v 19. století.


Chelsea - Everton 2:1 (1:1)
Branky: 21. Drogba, 72. Lampard - 1. Saha.
Diváci: 89.391.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud