Michal Petrák
16. června 2011 • 04:00

Gigi řekne ANO. Buffon si bere Šeredovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Královská svatba to tak úplně není – pokud tedy nepovažujete ženicha za panovníka mezi světovými brankáři. Gianluigi Buffon, který si dnes v Praze vezme Alenu Šeredovou, svého času nejlepší na světě byl. A nyní? Stále je legendou, i když o post světové gólmanské jedničky už se perou jiní.



Raz, dva, tři, čtyři. Tolik střel, přesně polovinu všech českých pokusů, sázel Pavel Nedvěd na italskou bránu v posledním utkání základní skupiny mistrovství světa 2006. Všechny do jedné jeho kamarád z Juventusu Gianluigi Buffon vyrazil. Tehdy byl nejlepším gólmanem světa.

„Šel jsem mu vynadat. Je to výborný gólman na úrovni našeho Petra Čecha,“ vysvětloval pak Nedvěd, proč dvacet minut před koncem zápasu ke svému klubovému spoluhráči přiběhl a chvíli s ním diskutoval.



Na tribuně stadionu v Hamburku už tehdy skákala Alena Šeredová, Buffonova nastávající. Měla na sobě jeho tmavomodrý dres.

Pražanům se naskytl neočekávaný pohledFoto Jindřich Starý, Martin Mithofer (Blesk)

Muž, který si ji dnes vezme za manželku, se o několik dní později stal v Německu mistrem světa, a zaznamenal tak největší úspěch své kariéry.

K titulu, který získala Itálie navzdory tomu, že v jejím fotbale zuřil korupční skandál, přispěl spolu s kapitánem Fabiem Cannavarem nejvíc ze všech. Měl vynikající formu, během celého šampionátu pustil za svoje záda jen dva góly.

„Že jsme já a Cannavaro nejlepší i přes problémy se skandálem Juventusu? Demonstrujeme, že jsme opravdu charakterní lidé,“ prohlašoval pyšně poté, co ho pořadatelé zařadili do All-star týmu turnaje.

Pro Juventus je Buffon skutečně jedinečnou ikonou. Podobnou jako jeho nejlepší kamarád Alessandro Del Piero nebo Pavel Nedvěd. Stejně jako oni dva, i on zůstal v klubu v létě 2006 i po přeřazení do druhé ligy za korupci. Ačkoli i o něj byl na přestupovém trhu obrovský zájem. Takovou věrnost fanoušci „černobílých“ nezapomínají.

Přesto se letos v létě začalo mluvit o něčem dosud nepředstavitelném – vedení klubu prý uvažuje o tom, že se třiatřicetiletého gólmana, který byl osmkrát vyhlášen nejlepším brankářem Serie A, zbaví. I přesto, že má Buffon smlouvu až do roku 2013. Juventus totiž chce udržet Alberta Aquilaniho, který je v Turíně na hostování z Liverpoolu, a na to bude potřebovat peníze. Konkrétně 356 milionů korun.



O Buffona se přitom intenzivně zajímá AS Řím, navíc v posledních letech v bráně „staré dámy“ tak jako tak často chyběl kvůli častým zraněním – a na jeho pozici více než zdatně zaskakovali postupně Alex Manninger a Marco Storari.

Může se klidně stát, že v létě Buffonova éra v Juventusu skončí. Dnes však legendární gólman zažívá mnohem příjemnější milník. „Vím, že se žením poprvé a naposledy v životě,“ svěřil se italským médiím před odletem do Prahy.

Pár míří ke svému vozu
Pár míří ke svému vozu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud