Karel Häring
25. srpna 2009 • 02:00

Génius se vrací. Má jméno Ronaldinho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho tvář už opět zdobí úsměv. Po hřišti vlají jeho dlouhé vlasy a spoluhráči těží z jeho geniality. Polozapomenutý Ronaldinho se hlásí k pokusu o návrat mezi nejlepší fotbalisty světa.



A pokud bude i nadále předvádět to, co demonstroval v úvodním kole italské Serie na hřišti Sieny, mohou v AC Milán zapomenout na jeho krajana Kaká, který odešel do Realu Madrid.

„Vytváří tolik šancí pro útočníky! Jsme moc šťastní, že se dostává zpět do pohody. Hraní s ním je velmi snadné,“ prohlásil forvard Pato po utkání v Sieně, kde „rossoneri“ zvítězili 2:1.

Dvacetiletý útočník ví nejlépe, o čem mluví. Vždyť ze spolupráce se svým krajanem vytěžil oba dva góly a to ještě mohl těsně před koncem dovršit hattrick.

Ve 27. minutě vydláždil Ronaldinho nádhernou ulici a Pato otevřel skóre. Krátce po přestávce uviděl bývalý hráč Barcelony na levé straně prostor za obranou, kam si nabíhal Flamini. Poslal tam přesnou přihrávku a francouzský záložník z hranice malého vápna předložil Patovi nabídku k hodně jednoduchému gólu.



To zdaleka nebylo všechno. Nejlepší fotbalista světa z let 2004 a 2005 ještě za bezbrankového stavu krásně narazil Marku Jankulovskému, jemuž v poslední chvíli skočil pod nohy gólman Curci. Ronaldinho pak skóroval z přímého kopu, jenže kvůli ofsajdu o něj přišel, a v 68. minutě předvedl výstavní nůžky. Brankář Sieny je s námahou vyrazil nad.

Nový trenér AC Milán Leonardo, který postavil ,Dinha‘ ve formaci 4-3-1-2 do útoku, neskrýval spokojenost s mužem nosícím na dresu číslo osmdesát. „Může hrát na jakékoliv pozici v ofenzivě a vytváří góly pro spoluhráče. To jsou jeho charakteristické vlastnosti. Dokáže najít na hřišti přesný prostor a to je velmi pozitivní signál.“

Ronaldinho RonaldinhoFoto ČTK foto
Právě nástupce Carla Ancelottiho věřil ve vzkříšení fotbalového kouzelníka, kterého přestalo čarování bavit. „Je to obrovský talent. Hraje fotbal svým osobitým stylem. Jen potřebuje, aby si uvědomil odpovědnost a začal tvrdě pracovat,“ uvedl Leonardo počátkem července. „Musí najít sám sebe a udržet koncentraci. Pokud to dokáže, může se vrátit jako velmi důležitý hráč.“

Ronaldinhovi přitom už málokdo věřil. Když přišel loni v létě z Barcelony za 21 milionů eur (525 milionů korun), začal dobře. Do konce listopadu měl na kontě sedm branek. Jenže od té doby šel dolů a přidal pouze jednu trefu. Postupně se vytrácel ze základní sestavy, na jaře už jen střídal. Mnohdy šel na trávník na poslední čtvrthodinu či dvacet minut. Ancelotti mu vyčítal především nedostatek pracovní píle.

I proto se v průběhu května mluvilo o jeho možném odchodu, což připustil i hráčův bratr a agent v jedné osobě Roberto de Assis. „Pokud se mě ptáte, zda by mohl změnit klub v Evropě, tak říkám ano,“ prohlásil.
Ronaldinho v Evropě
2009/10 AC Milán 1/0
2008/09 AC Milán 29/8
2007/08 Barcelona 17/8
2006/07 Barcelona 32/21
2005/06 Barcelona 29/19
2004/05 Barcelona 35/9
2003/04 Barcelona 32/15
2002/03 Paris SG 27/8
2001/02 Paris SG 28/9
S Leonardem, krajanem na lavičce, ale přišla změna. „Jsem Brazilec. Znám Ronaldinha odmalička, hrál jsem několik let s jeho bratrem. Udělám vše pro to, abych z něj pro tým dostal to nejlepší,“ uvedl v rozhovoru krátce před startem ligy. „Zlepšuje se, vrací se. Je to buď a nebo,“ ví nováček mezi trenéry, že tahle sezona může být z pohledu Ronaldinha klíčová a pochválil jeho přístup k práci.

S návratem do vrcholné formy pomáhají Leonardovi i příznivci AC. Když začátkem srpna spatřila skupina fanoušků hvězdu na diskotéce v centru města, donutila prý hráče opustit podnik, aby byl připravený na příští trénink.

Vítěz Ligy mistrů ze sezony 2005/2006 pochopil, že bez práce se nezlepší. Teď může na rostoucí formě vydělat. Podle italského deníku Il Corriere Dello Sport připravuje Silvio Berlusconi – navzdory prohlášením o potřebě snížení hráčských platů – vylepšenou smlouvu. Ronaldinho by si místo současných 6,5 milionů eur vydělal ročně 8 milionů (cca 204 miliony korun).

Vypadá to, že je vše připraveno pro návrat fotbalového génia na výsluní.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud