1. října 2008 • 10:12

V Belgii se bojí o peníze

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Současné vážné problémy dvou významných bank Fortis a Dexia znepokojují šéfy předních belgických fotbalových klubů Anderlechtu a FC Bruggy.



Podle místního tisku se objevují obavy, aby jejich finanční potíže neměly zásadnější dopady na výši sponzorských darů, které banky do fotbalu dávají.

Anderlecht, v němž hraje i trojice českých reprezentantů Jan Polák, Daniel Zítka a Stanislav Vlček, podle listu Het Laatste Nieuws od Fortisu na každou sezonu dostává mezi 5,5 až sedmi miliony eur (135 až 172 milionů korun). To představuje asi pětinu příjmů slavného klubu.

Belgicko-nizozemský bankovní a pojišťovací gigant Fortis se však v poslední době dostal do velmi vážných potíží, které vyvrcholily částečným zestátněním banky.

Země Beneluxu slíbily poskytnout ústavu finanční injekci 11,2 miliardy eur (273,4 miliardy korun), výměnou za to každá ze tří zemí získá ve své národní divizi podíl 49 procent.

Obdobnou pomoc ve výši 6,4 miliardy eur (téměř 158 miliard korun) pak Belgie s Lucemburskem a Francií poskytnou i bance Dexia, která se rovněž potýká s problémy.

Právě tento ústav částečně financuje chod FC Bruggy. Na jeho provoz dává kolem dvou milionů eur (49 milionů korun), což představuje asi desetinu rozpočtu na sezonu.

List Metro dnes nicméně citoval mluvčí obou bankovních domů, podle nichž současná krize nebude mít žádný dopad na jejich smlouvy s těmito kluby.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud