17. října 2008 • 18:46

Palestina po deseti letech doma

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po deseti letech od uznání ze strany FIFA odehrají fotbalisté Palestiny první mezinárodní zápas před vlastními fanoušky. Premiéru si odbudou 26. října proti Jordánsku, jež bylo dosud spolu s Katarem jejich "domácím prostředím".



Utkání se bude hrát na stadionu Ram v Gaze, který slavnostně otevře prezident FIFA Sepp Blatter. Světová federace rekonstrukci stadionu, jenž nyní splňuje mezinárodní standardy, financovala.

"Pro FIFA je velmi důležité, aby země mohly hrát domácí zápasy na svém vlastním stadionu," řekl mluvčí federace Pekka Odriozola.

Palestina sice dostala od FIFA status k účasti v mezinárodních soutěžích už před deseti lety, nicméně na svém území se ještě nepředstavila. V posledních třech kvalifikačních cyklech o postup na mistrovství světa hrála domácí zápasy v katarském Dauhá a jako tréninkový tábor využívala egyptskou Ismailii.

Problematické ovšem byly i venkovní duely. Například k poslednímu kvalifikačnímu utkání do Singapuru reprezentace nedorazila kvůli tomu, že 18 jejích členů žije v pásmu Gazy. Tuto oblast označil Izrael za nepřátelské území a povoluje z ní lidem odjíždět pouze z humanitárních důvodů.

FIFA tehdy nevyhověla žádosti na změnu termínu a Singapur vyhrál kontumačně 3:0. V součtu s výsledkem prvního zápasu vyřadil Palestinu celkovým skóre 7:0.

Palestině patří v žebříčku FIFA 180. pozice z 207 zemí. Jejím maximem byla předloni v dubnu 115. příčka.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud