Pavel Novotný
29. září 2008 • 16:35

Španělské derby ovládlo násilí

TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Emoce, branka v nastavení, pokutový kop a v neposlední řadě i násilnické chování fanoušků. To vše přineslo sobotní ostře sledované derby mezi Espaňolem a FC Barcelona.



Veliké emoce vyvolal víkendový duel mezi španělským Espaňolem a jejím slavnějším sokem FC Barcelona. Hráči v modro-červených dresech mohli po dramatickém závěru slavit konečné vítězství 2:1. Co vše ale tomuto výsledku předcházelo?

Domácí Espaňol se ujal v 19. minutě po brance Cota vedení 1:0. Když byl však v poslední minutě prvního poločasu vyloučen po druhé žluté kartě domácí Nené, bylo na dramatický druhý poločas zaděláno.

Ani ve druhé půli se však favorizovaná Barca nemohla proti houževnatě bránícím domácím dlouho prosadit, což jen těžko snášeli jejich příznivci. Ti začali v 69. minutě utkání házet na slavící domácí fanoušky světlice, což donutilo hlavního rozhodčího zápasu Luise Medinu přerušit utkání. Oba týmy navíc odešly ze hřiště.

"Budeme informovat komisi proti násilnickému chování fanoušků FC Barcelona, během sobotního duelu," řekl v pondělí agentuře AFP mluvčí Espaňolu Xavi Andreu.

Po návratu obou družstev na trávník se v 76. minutě utkání s velkou dávkou štěstí trefil hostující Thierry Hanry. Od té doby se domácí dostali pod značný tlak favorita, ovšem i nadále s vypětím všech sil úspěšně směřovali zápas k remízovému závěru.

Ránu do vazu zasadil Espaňolu až ve třetí minutě nastavení z pokutového kopu Lionel Messi. Argentinská hvězda se však svůj gólový úspěch rozhodla jít slavit právě k nejradikálnější skupině hostujících fanoušků. To podle domácích funkcionářů stálo za další eskalaci násilí.

"Představitelé Aspaňolu jsou přesvědčení, že chování hostujících hráčů bylo nesportovní a že fotbalisté Barcy vyvolali svým jednáním další vlnu násilí," říká Xavi Andreu. "Podíváme se na video a podle záznamů se rozhodneme, kteří hráči hostů mají na podněcování násilí největší podíl," pokračuje mluvčí Espaňolu.

Uveřejněné fotografie ukazují, že do problémů se mohou dostat především Lionel Messi, Samuel Eto'o a Thierry Henry, kteří byli ve skupině oslavujících hráčů nejaktivnější.

Po utkání bylo zatčeno pět nejradikálnějších příznivců Barcelony. Násilí během španělského derby bude řešit španělský svaz, který může ohodnotit chování fanoušků pokutou pro klub, nebo i na čas uzavřít španělskému gigantovi stadion.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud