27. dubna 2011 • 11:49

Tým Svěrkoše a Latky přeřazen do druhé ligy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté Václav Svěrkoš a Martin Latka budou muset v létě řešit svou budoucnost. Jejich klub Panionios Atény byl totiž kvůli finančním problémům přeřazen do druhé řecké ligy. Podobný osud potkal také Iraklis Soluň a Panserraikos, který spadne dokonce až do třetí ligy.



Obránce Latku vývoj kauzy zaskočil, vedení Panioniosu se prý zatím před hráči k situaci nevyjádřilo. Fotbalisté nyní měli deset dní volno a na tréninku se sejdou až ve čtvrtek. Latka očekává, že tam se všichni dozvědí víc.

"A jsem na to zvědavý. Zatím se o všem dozvídám jen z médií a je to pro mě upřímně velké překvapení, že bychom měli jít do druhé ligy. Nikdo z klubu nám k tomu ještě nic neřekl, i když se o ekonomických problémech mluví už dlouho," řekl ČTK Latka, který do Panioniosu přestoupil z pražské Slavie v lednu 2009.

Kdyby prý byl aténský klub opravdu nedobrovolně zamířil o soutěž níž, zřejmě by se Latka musel poohlédnout po novém angažmá. "Nechci předbíhat, počkám si na to, až budeme mít ke všemu všechny informace. Kdyby to tak dopadlo, ve druhé lize bych asi nepokračoval," řekl Latka.
Kvůli rozhodnutí svazu v pondělí protestovaly před řeckým parlamentem stovky fanoušků Panioniosu. To však zřejmě nepomůže, stejně jako odvolání všech tří klubů, které už bylo zamítnuto.

Řecký fotbalový svaz dále potrestal tři kluby Super ligy kvůli pozdnímu předložení dokumentů o financování. AEK Atény, PAOK Soluň a Olympiakos Volos dostaly pokutu v rozmezí od 8000 do 25.000 eur (193.000 až 602.000 korun).

Panionios opouští ligu, přestože skončil desátý, čtyři body nad pásmem sestupu. Jeho největším úspěchem během posledních let bylo dvakrát páté místo, jinak opakovaně obsazoval příčky v dolní části tabulky. V minulé sezoně čelil s dalšími čtyřmi celky Super ligy nařčení ze zmanipulování výsledků kvůli sázkám.

Bývalý reprezentační útočník Svěrkoš přišel do Panioniosu v lednu na hostování ze Sochaux, odehrál 11 zápasů a vstřelil jeden gól. Stoper Latka patří v Panioniosu ke klíčovým postavám. Na kontě má v sezoně 24 odehraných duelů.

Finanční problémy fotbalových klubů jsou také důsledkem hospodářské krize, která Řecko postihla v loňském roce. Podle sdělení evropského statistického úřadu Eurostat dosáhl loni deficit řeckého rozpočtu 10,5 procenta hrubého domácího produktu, což je ještě více, než se dosud čekalo.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud