Michal Koštuřík
18. listopadu 2011 • 14:40

Odstup, jsi totálně mimo! Anglie (nejen) vyzývá Blattera k rezignaci

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odstupte, uvolněte místo Michelu Platinimu! Ostrých reakcí se dočkal šéf FIFA Sepp Blatter, jehož výroky o absenci rasismu ve fotbale pobouřily miliony lidí po celém světě. „Přestřelil, je totálně mimo,“ prohlásil Gordon Taylor, výkonný ředitel anglické fotbalové federace, pro agenturu Reuters. „Měl by uvolnit své místo Michelu Platinimu,“ dodal.



Právě v Anglii, která často řeší problémy s rasistickými narážkami mezi hráči, vzbudila Blatterova slova největší bouři nevole. Britský ministr sportu Hugh Robertson je přesvědčen o tom, že by měl pětasedmdesátiletý Švýcar svůj úřad urychleně opustit. „Říkáme už delší dobu, že pro tu funkci není ten pravý,“ dodal.

Blatterovy komentáře vysílaly televize ve stejné odpoledne, kdy anglická FA potrestala uruguajského útočníka Luise Suareze z Liverpoolu za rasistické urážky obránce Manchesteru United Patrice Ervy.

FA a policie také vyšetřují obvinění z rasismu kapitána reprezentace a Chelsea Johna Terryho směrem k obránci Queens Park Rangers Antonu Ferdinandovi. Suarez i Terry obvinění odmítají.

Antonova bratra Ria Ferdinanda, hvězdného obránce Manchesteru United, rozpálily Blatterovy výroky do běla. „Hodně hlasitě jste dal najevo svoji ignoranci. Myslím, že nyní máte plnou podporu všech žen, gayů a lidí, co jsou proti rasismu ve fotbale,“ rýpnul si anglický reprezentant ironicky prostřednictvím Twitteru.

Co na to samotný Blatter? Rezignovat nehodlá. „Můj postoj k rasismu je jasný už několik let. Nenapadlo mě, že má slova způsobí takovou reakci. Ale skončit nemůžu. Proč bych měl? K problému se musíte postavit čelem. Útěk by byl naprosto nefér a neztotožňoval by se s mou touhou bojovat, mým charakterem a mou energií pro tuhle práci.“

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud