7. srpna 2013 • 11:01

Anži Machačkala přijde o 2,5 miliardy a chystá výprodej. Chcete Eto'oa?

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už těch milionů bylo dost. Sulejman Kerimov, majitel Anži Machačkala, se rozhodl radikálně snížit množství rublů, které do ruského velkoklubu pumpuje. Týmu se v nové sezoně nedaří a přísné změny se mohou dotknout i jeho největší hvězdy – kamerunského kanonýra Samuela Eto'oa.



Před začátkem sezony bylo Anži pasováno do role jasného favorita ruské ligy. Jenže po čtyřech kolech se očekávání nenaplnila. Machačkala je s pouhými dvěma body až na třináctém místě šestnáctičlenné soutěže. A to rozhodně Kerimovovi na klidu nepřidá.

Podle ruského listu Sport Express se ruský miliardář po porážce 0:1 s Rostovem rozhodl ulevit nejen svým nervům, ale i bankovním kontům. Vedle bídné formy Anži Kerimova k radikálnímu řezu mohl přispět i propad akcií obřího chemického závodu Uralkali, jednoho ze zdrojů jeho bohatství.

Zdánlivě nekonečný penězovod do Machačkaly nyní Kerimov pořádně přiškrtil. Utrácení bude muset Anži snížit na třetinu, v novém rozpočtu bude mít klub k dispozici "jen" padesát milionů eur. Na koruny tak Machačkala oproti dřívějšímu rozhazování přijde o dvě a půl miliardy.

Kerimov klub z Dagestánu koupil v roce 2011 a od té doby za posily utratil neuvěřitelných 150 milionů eur, přibližně čtyři miliardy korun. Téměř pětinu z této částky ukousla akvizice Samuela Eto'oa z Interu Milán. Právě kamerunský střelec se nejen kvůli nálepce drahého zboží může stát obětí nové éry.

Podle ruského tisku Eto'o a jeho ego hrají roli v častých neshodách se spoluhráči. Bývalá hvězda Barcelony ale není v této pozici jediná, za viníka současných problémů v kabině je označován kapitán ruské reprezentace Igor Denisov. Ten do Machačkaly přišel teprve před sezonou, přesto je na nejlepší cestě z klubu ven.

Další změna v klubu se totiž týká pozice trenéra a prioritou nového muže Gadžiho Gadžijeva je vyřešení špatné atmosféry v týmu. Po odchodu nizozemského stratéga Guuse Hiddinka tým převzal jeho krajan a asistent René Meulensteen. Někdejší pomocník Alexe Fergusona v Manchesteru United však nezabránil bídnému startu Anži v nové sezoně a na lavičku se tak po pouhých dvou zápasech pod vedením Meulensteena vrací Gadžijev.

Sedmašedesátiletý ruský kouč už v Machačkale působil, naposledy v letech 2010-2011 před příchodem Kerimova a jeho milionů. Gadžijevovým prvním činem ve staronové funkci má být zbavení se Denisova a následně v souladu s novou skromnější strategií i předražených hráčů.

Blízko odchodu z Anži jsou další dva ruští reprezentanti Jurij Žirkov a Aleksandr Kokorin, zeštíhlení kádru i ulehčení klubovým financím však nemá skončit pouze u domácích fotbalistů. Naopak, Kerimovova nová vize se podle televizní stanice RT má zaměřit především na ruské hráče.

V ohrožení se tak podle ruského tisku mají ocitnout především bývalý hráč londýnské Chelsea a francouzský reprezentant Lassana Diarra, brazilská posila ze Šachtaru Doněck Willian a právě potížista Samuel Eto'o.

Vedle problémů se spoluhráči totiž Eto'o do nového Anži nezapadá svým i na poměry bohatého klubu pohádkovým platem, ročně kamerunský útočník pobírá v přepočtu přibližně 500 milionů korun. Pokud se do konce přestupního období najde bohatý zájemce, Anži se odchodu své hvězdy nebude bránit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud