Michal Koštuřík
17. ledna 2015 • 14:35

Luxus v teple: Bayern ladí formu v Kataru, Robbena naštval Götze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Ribéry, Robben, Müller! Fanoušci se tlačí u plotu a pokřikují na hvězdy Bayernu, které procházejí kolem. Slunce příjemně pálí, nejmodernější tréninkové centrum na světě se na pár hodin loučí s váženými hosty. Německý mistr do dneška nabírá v katarském Dauhá formu na jarní sezonu už pátý rok v řadě a deník Sport byl u toho.



Ti nejlepší chtějí mít to nejlepší. Luxusní zámeček Grand Heritage Doha Hotel hostil sedm dní mnichovský Bayern. „Vítězná tradice se přece nemění,“ pronesl k tradiční volbě exotické destinace Matthias Sammer, sportovní ředitel klubu.

Sportovní komplex Aspire Academy, to je razítko na katarské bohatství. Fotbalová elita nemůže v zimě najít lepší podmínky k poklidné přípravě. Není divu, že se během pár dní v Dauhá prostřídaly značky Ajax Amsterdam, Schalke 04 a Bayern. Fanoušci, lačnící po podpisech, byli v pátek uspokojeni jen částečně.

Největší esa si načechrala svá ega a dělala, že nevidí a neslyší. Nizozemec Arjen Robben zvolil únikovou cestu co nejdál od plotu, na prosby veřejnosti nereagoval. Bez okliky si to štrádoval do útrob moderní haly. Podobně „potěšil“ přítomné Bastian Schweinsteiger .

Jiní pár desítek vteřin svého drahocenného času obětovali. Dokonce i Franck Ribéry , který týmový trénink kvůli lehčímu zranění vynechal. „Nedotýkat se, žádné selfi e,“ rozkazoval chlapík z ochranky, když viděl, jak se mladík dotknul paže záložníka Xabiho Alonsa.

Bayern Mnichov vytáhl během zimy osvědčený mistrovský recept. Vyrazil za přípravou do Kataru.
Bayern Mnichov vytáhl během zimy osvědčený mistrovský recept. Vyrazil za přípravou do Kataru.

Podél tréninkové plochy, kterou před desátou hodinou zavlažovala desítka trysek, zářily reklamy Volkswagen Das Auto. Celé soustředění v teple neslo název Volkswagen Camp. Kolem týmu se celý týden „motaly“ na čtyři desítky novinářů. Prostě velký svět. Ani ten ale není dokonalý. Tvoří ho totiž lidé.

Třeba chlapi s velkým sebevědomím jako má Arjen Robben. Holohlavý fotbalový génius předvedl jeden ze svých vrtochů při nácviku střelby po přihrávce ze strany. Umíte si představit, že nizozemská gólová šelma nedá z několika centrů ani jeden gól? To přece nejde!

Viník se vždy najde. Rozčílený Robben přímo na place zpucoval nahrávače Maria Götzeho, jehož pokusy opravdu létaly všude možně. Jen ne ke spoluhráčovým kopačkám či na hlavu. „O. K., jak chceš. Jdu dovnitř. Uvidíme se zítra,“ sekal z úst jedovatá slůvka.

Nakonec se vrátil ke své práci a Götze, střelec zlatého gólu z loňského finále MS v Brazílii, se začal víc snažit… Robben je svéráz, to je jasné. Jenže když člověk z několika metrů vidí, co dokáže s míčem, půlku hříchů mu z fl eku odpustí. Je ještě vyšší „level“ než jeho věhlasní parťáci z Bayernu.

Když se hraje šest na šest, vstřelí za pár minut tři góly. Ani Manuel Neuer, nejlepší gólman na zeměkouli, pro něj není překážkou. To spíš fanoušci. Proto je po tréninku mine obloukem.

Týdenní kemp Bayernu končí, dnes se výprava přesouvá do saúdskoarabského Rijádu. Své nedělní 44. narozeniny už může kouč Pep Guardiola oslavit v Mnichově s rodinou. No, vlastně nemůže… „Žádná oslava neproběhne, všichni u nás doma už budou spát,“ pousmál se.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud