Richard Šíma
16. září 2015 • 16:40

Látalův tým vládne Polsku. Ale teď ho potopila trefa z půlky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět zápasů trvala vítězná série Piastu Gliwice, která připevnila tým trenéra Radoslava Látala do čela tabulky polské Ekstraklasy. Senzace polské ligy trvá, Látalovo mužstvo odsuzované k bojům o záchranu je stále na první příčce, o sérii vítězství ale přišlo. Porážkou 1:3 na hřišti Pogoně Štětín. Tu završila famózní trefa Jaroslawa Fojuta, který v 82. minutě z přímého kopu zahraného z vlastní poloviny přidal třetí gól domácích. Lépe to sedmadvacetiletý Polák trefit nemohl!



Do konce zápasu scházela zhruba desetiminutovka. Gliwice, které přišly o vedení ze 7. minuty a prohrávaly už 1:2, se marně snažily vyrovnat stav. Hra jim ve druhé půli vázla, šancí mnoho nebylo. Když ale hlavní sudí odpískal ve středovém kruhu přímý kop v neprospěch hostů, nikdo z Gliwických nevětřil nebezpečí. K míči se postavil Jaroslaw Fojut a čekalo se, že balon rozehraje některému ze spoluhráčů. Hostující hráči se na Fojuta ani nedívali, zády k němu se zvolna vraceli směrem k vlastní brance.

Jenže Fojut na nic nečekal. Ještě na vlastní polovině balon napálil směrem ke gólmanu Szmatulovi. Ten stál několik metrů před svou branku. Dal se do rychlého pohybu směrem zpět, ale neměl nárok. Fojutova trefa byla geniální! Brankáři Szmatulovi chybělo jen pár decimetrů, ale Fojut ten prostor trefil, míč se otřel o břevno a zapadl do branky. Nevídané.

„Tohle jsem v mistrovském zápase snad nikdy nezažil. V nějakém srandamači možná, ale v utkání o body nikdy,“ prohlásil Látal, jehož Fojutova paráda definitivně připravila o naději ve Štětíně bodovat. „To by člověk musel hrát snad na play stationu, aby se mu něco takového povedlo. Lépe se to trefit prostě nedalo,“ cenil gliwický trenér parádu v podání soupeře.

VIDEO | Podívejte se na kuriózní gól, který inkasoval lídr polské ligy

Svému brankáři Szmatulovi nic nevyčítal. „Stál trochu výše, to je pravda, ale my už jsme hráli na riziko, chtěli jsme vyrovnat, stáhl jsem ze hry jednoho stopera a on byl správně připraven na to, aby zasáhl, kdyby domácí poslali dlouhý míč za obranu,“ hájil Látal brankáře Piastu.

Dlouhý míč za obranu domácí skutečně poslali, že však přeletí i brankáře, s tím nepočítal nikdo. Snad jen Fojut sám. „Je to výborný hráč, má zkušenosti z Anglie,“ pravil český trenér na střelcovu adresu.

Látal přiznal, že i jeho hráči někdy na tréninku takové kousky zkoušejí. „Když je ta správná nálada, na konci tréninku soutěžíme. Balony se dají do středového kruhu a pálíme na branku. Nejde jen o to ji trefit. Musí to být provedeno tak, že balon nespadne na zem před brankovou čárou. Musí doletět až do branky,“ vysvětlil bývalý reprezentant.

„Kdo dá gól, může jít domů. Kdo je poslední, musí pak mužstvu u oběda popřát dobrou chuť, nebo něco takového,“ vylíčil český trenér, jenž se prý podobných her s hráči taky někdy zúčastní. Prohrál už někdy? „Ne! To bych nesnesl,“ dokázal Látal, že jeho povaha, která mu nikdy nedovolila smířit se s porážkou, se dosud nezměnila.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud