13. ledna 2017 • 17:30

Kloppoland! Společný chorál fanoušků Reds a BVB vyhrál cenu FIFA

Autor: Jakub Pláteník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezapomenutelný zážitek. Přesně takový byl duel Liverpoolu a Borussie Dortmund z hlediska podpory fanoušků. Uživatelé webu FIFA.com ho dokonce zvolili v premiérové anketě FIFA Fan Award nejlepším momentem uplynulé sezony. V silné konkurenci porazil islandské hrdiny na EURO a krásné gesto kotle ADO Den Haag, který daroval plyšové hračky pacientům z dětské nemocnice přímo během utkání. 



Čtvrtfinále loňského ročníku Evropské ligy proti sobě postavilo dva kluby Jürgena Kloppa. Borussii Dortmund a nynějšího zaměstnavatele Liverpool. Obě strany charismatikého trenéra milují. K tomu navíc přičtěme atmosféru, která jak v Signal Iduna Parku, tak i na Anfield Road nahání husí kůži. Bitva hlasivek byla tím pádem na spadnutí.

Vše vyvrcholilo krátce před odvetou na Ostrovech. Klubovou hymnu Liverpoolu You´ll Never Walk Alone si totiž vzali za svou i hosté a bylo to slyšet. Hlasy rozeznělo 54,000 diváků a nejeden z nich dokonce uronil slzu.

Velké gesto navíc předvedl vestfálský klub při pondělním galavečeru FIFA ve švýcarském Curychu. Cenu totiž věnoval 96 obětem tragédie Hillsborough z 15.dubna 1989. Druhý vzájemný zápas se totiž odehrál den před 27. výročím od katastrofy.

Jedinečnému náboji utkání se poklonil i Jürgen Klopp. „Takovou atmosféru jsem nikdy nezažil. Byl to učebnicový příklad, jak dokáží fanoušci mohou ovlivnit zápas z tribuny a nakopnout svůj tým. Některé momenty z té noci nikdy nezapomenu a zpěv fanoušků je jedním z nejsilnějších zážitků,“ pochválil atmosféru v hledišti.

Islandské vylodění v Paříži

Druhé místo obsadili ve finálové trojici, kterou vybrala komise v čele s legendárním Gabrielem Batistutou a jedinečnou fotbalistkou Martou, islandští bojovníci a jejich invaze na tribunách na loňském EURO.

Do paměti se nejvíc vrylo čtvrtfinále proti domácí Francii. Více než 8% islandské populace se tísnilo na stadionu Saint-Denis v čele s prezidentem Gudni Jóhannessonem a věřilo v další postup. Francouzi však ukončili putování jasnou výhrou 5:2. Pohádka sice skončila, ale na Islanďany kvůli skvělým fanouškům nikdo jen tak nezapomene.

Hračkářství v hledišti

Na ligový mač holandské ligy mezi Feyenoordem a ADO Den Haag přinesli hostující přiznivci desítky až stovky plyšáků, které ve dvanácté minutě hodili do spodních řad pod nimi.

Obvykle se hází pyrotechnika, často létají zapalovače, kelímky s pivem a v nejhorším i vytrhané sedačky, ale tady bylo všechno jinak. Pod kotlem totiž seděly děti z blízké nemocnice a hračky „z nebe“ jim udělaly obrovskou radost. Aplaus si vysloužili od celého stadionu. Klobouk dolů.

FIFA plánuje zařadit ocenění pravidelně, následující rok bude opět z čeho vybírat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud