Jakub Dvořák
12. května 2017 • 17:00

15 hvězd, které proslavil jubilant Zeman: Totti, Nedvěd či opory PSG

Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na 15 hvězd, které proslavil Zdeněk ZemanPodívejte se na 15 hvězd, které proslavil Zdeněk ZemanFOTO: koláž iSport.cz

    Zasedl na lavičku, sledoval svůj tým na hřišti a v klidu potahoval zapálenou cigaretu. Trenér českého původu Zdeněk Zeman patří díky svému bezprostřednímu chování a především ofenzivně laděnému stylu hry mezi vyhlášené trenéry v Itálii. Dnes slaví významné jubileum - 70. narozeniny. Podívejte se na hvězdné hráče, které pomohl proslavit, během své 48 let dlouhé kariéry.

  • Cafú – AS Řím

    CafúFoto profimedia.cz

    Mistrovi světa z roku 2002 poskytl český kouč příležitost k jeho druhému angažmá v Evropě. Cafú se v kádru „vlků“ vypracoval v jednoho z nejlepších obránců na světě a posléze přestoupil do AC Milán, kde strávil zbytek kariéry a dosáhl největších úspěchů.

  • Alessandro Nesta – Lazio

    Alessandro NestaFoto Profimedia.cz

    Během své kariéry prošel pouze třemi kluby. Z toho dva byly v Itálii. Člen slavné defenzivní čtyřky AC Milán Maldini, Cafú, Stam. Se Zemanem se potkali v Laziu. S reprezentací se stal v roce 2006 světovým šampionem.

  • Marquinhos – AS Řím

    MarquinhosFoto Profimedia.cz

    Nadějného stopera měl Zdeněk Zeman k dispozici během druhého působení v AS Řím. Tehdy 17letého mladíka zařadil v jeho prvním roce v AS překvapivě do sestavy a ten pod ním nasbíral 30 startů. Delší dobu v klubu nevydržel. Po sezoně jej za 30 milionů eur koupilo PSG, kde se stal oporou zadních řad.

  • Marco Verratti – Pescara

    Marco VerrattiFoto Reuters

    Další hráč, kterého Zeman připravil pro velkoklub. Verrattiho vedl český trenér v druholigové Pescaře. V Itálii mu začali přezdívat „Nový Pirlo“. Po postupu do Serie A si pro něho přišlo francouzské PSG, kde hraje dodnes a stojí o něho přední evropské kluby.

  • Francesco Totti - AS Řím

    Francesco Totti a Zdeněk ZemanFoto Profimedia.cz

    Legenda AS pod Zemanem dostála svým poznávacím znamením – kapitánské pásce a číslu 10. Mezi oběma se postupně utvořilo obrovské pouto a ani jeden nedá na druhého dopustit. Letos v březnu si Zeman dokonce rýpl do vedení AS a zkritizoval jej za to, že málo Tottiho využívají a nelíbilo se mu, jak s hvězdou takového formátu klub nakládá.

  • Marek Jankulovski - Neapol

    Marek JankulovskiFoto Pavel Mazáč / Sport

    Ostravský rodák má za sebou v Itálii velkou kariéru. Na jejím zrodu byl však právě Zdeněk Zeman. To on si jej v roce 2000 přivedl za sebou do Neapole. Následoval přesun do Udine a AC Milán, se kterým vyhrál Ligu mistrů.

  • Lorenzo Insigne – Pescara

    Zdeněk Zeman se svým někdejším svěřencem z Pescary Lorenzem InsignemFoto Profimedia.cz

    Současná hvězda Neapole má podobný příběh jako Marco Verratti. Zemana Insigne upoutal už coby hráč mládežnických celků ve Foggii a následně se za ním přesunul i do Pescary, kde vytvořil zabijácké duo s Cirem Immobilem. Společně pomohli klubu k postupu do Serie A.

  • Ciro Immobile – Pescara

    Ciro ImmobileFoto Reuters

    Začínal v Juventusu, zahrál si v Dortmundu, Seville a nyní je v Laziu. Dosud nejvíc gólů (28) však italský útočník nastřílel v Zemanově Pescaře, kde byl na hostování. Patří do party Marca Verrattiho a Lorenza Insigneho.

  • Pavel Nedvěd – Lazio

    Pavel Nedvěd začínal v zahraničí jako záložník Lazia ŘímFoto Archiv Sportu

    O tom, jakou kariéru v Itálii rodák ze Skalné prožil, není třeba diskutovat. Důležité však je, kdo mu k ní dal příležitost. Byl to právě Zeman kdo pro Serii A Nedvěda objevil a u prezidenta Lazia si prosadil jeho příchod ze Sparty.

  • Dan Petrescu – Foggia

    Dan PetrescuFoto Profimedia.cz

    Jméno si udělal doma ve Steaue Bukurešť a v anglické Chelsea. Se Zdeňkem Zemanem se rumunský fotbalista potkal ve Foggii v době, kdy si zajistila postup do Serie A. Po dvou letech přešel do Janova a poté do Anglie.

  • Giuseppe Signori – Foggia a Lazio

    Giuseppe SignoriFoto profimedia.cz

    Typický zabiják. Rychlý a s jedovatou levačkou. Než přišel do Zemanovy Foggie, gólů tolik nedával, pak se však rozjel. Vystřílel klubu postup mezi italskou elitu. Sáhlo po něm Lazio, kde se opět potkal se Zemanem a také s Pavlem Nedvědem.

  • Vincent Candela – AS Řím

    Vincent CandelaFoto Profimedia.cz

    Rychlý, ofenzivně laděný a technicky velmi dobře vybavený křídelník. Takřka ideální hráč do Zemanova ofenzivně laděného stylu. Navíc mu nedělalo naskočit i jako krajní obránce. Za AS odehrál 210 utkání.

  • Francesco Baiano – Foggia

    Francesco BaianoFoto Profimedia.cz

    Jméno si udělal ve Foggii, kterou pod Zemanovým vedením svými góly dostal do Serie A. Patřil do útočného tria Baiano – Signori a Rambaudi. Zahrál si za Fiorentinu či anglické Derby County.

  • Luigi Di Biagio – Foggie AS Řím

    Luigi Di BiagioFoto Profimedia.cz

    Další z hráčů, které Zeman vedl a následně si je pořídil i do dalšího působiště. Poprvé se spolu setkali ve Fogii a spolupráce pokračovala i v AS Řím. Důstojnou postavou byl rovněž v Interu Milán. Dnes vede italskou reprezentaci do 21 let.

  • Alen Bokšič – Lazio

    Alen BokšičFoto Profimedia.cz

    Pokud se Zdeněk Zeman v něčem vyžívá, je to především útočná hra a systém se třemi útočníky. Jinak tomu nebylo ani v Laziu v polovině devadesátých let. V sezoně 1994/95 jej dovedl k nejlepšímu umístění (2. místo) od roku 1974. A Bokšič hrál v jeho týmu jednu z nejdůležitějších rolí. Tvořil slavné ofenzivní trio se Signorim a Casiraghim. Dodnes je považován za jednoho z nejlepších chorvatských fotbalistů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud