7. března 2022 • 12:20

Brutální bitka na fotbale v Mexiku. Web hlásí 17 mrtvých, úřady žádné

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mexický fotbal se vzpamatovává z obrovského šoku. Po obrovských výtržnostech, které ukončily zápas Querátara s Atlasu už po hodině, zůstaly minimálně desítky zraněných, neoficiální zdroje ale mluví i o spoustě mrtvých a napovídají tomu i otřesné záběry přímo z místa. Vedení mexické fotbalové ligy odložilo zbylé tři víkendové zápasy, které se měly hrát v neděli. Představitelé soutěže plánují událost vyšetřit a chtějí zavést biometrické systémy na stadionech.



„Litujeme a odsuzujeme tyto události, které jsou v rozporu s duchem našeho fotbalu,“ uvedla v prohlášení Mexická fotbalová federace.

Sobotní zápas mezi domácím Querétarem a mistrovským Atlasem byl přerušen v 62. minutě za stavu 0:1 kvůli hromadné šarvátce fanoušků obou táborů. Bezpečnostní služba uvolnila vstup na hřiště, aby ostatní diváci mohli z tribun uniknout. Hráči hostujícího týmu stihli utéct do šaten, někteří fotbalisté domácího celku se snažili diváky uklidnit.

Úřady státu Querétaro informovaly o 23 zraněných fanoušcích, deset z nich bylo ve vážném a tři v kritickém stavu. List El Universal označil incident za „nejtemnější den mexického fotbalu.“ Videa přímo z místa ale zobrazují bezvládná těla, do kterých rozzuření Mexičané dál kopou.

Podle webu Record of Mexico si šílenství vyžádalo 15 lidských životů, další zdroje mluví o 17 nebo o 22 mrtvých. Podle oficiální zprávy ale nikdo nezemřel. Kritici obviňují úřady, že oběti zamlčují, aby neohrozily pozici Mexika ve FIFA, země má totiž už za 4 roky pořádat mistrovství světa.

Guvernér státu Querétáro Mauricio Kuri násilí odsoudil s tím, že se klub musí zodpovídat za to, co se stalo. Šéf soutěže Mike Arriola uvedl, že liga pravděpodobně zavede biometrické systémy nebo systémy rozpoznávání obličeje na stadionech.

„Musíme zavést digitální bezpečnostní opatření, abychom identifikovali ty, kteří se zápasů účastní,“ uvedl Arriola a zmínil organizované fankluby, které jsou často do násilí zapleteny. Na úterním setkání majitelů klubů navrhne, aby byli fanoušci těchto skupin vyloučeni z účasti na venkovních zápasech svých týmů.

FIFA v prohlášení uvedla, že je otřesena tragickým incidentem na stadionu La Corregidora a násilí označila za nepřijatelné.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud