16. června 2022 • 04:40

Nová generace talentů: klenot Barcy, Schickův parťák a další Haaland

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
  • Florian Wirtz, Harvey Elliott a Gavi patří mezi největší talentyFlorian Wirtz, Harvey Elliott a Gavi patří mezi největší talentyFOTO: Koláž isport.cz

    Každý rok se objevuje celá řada nových žebříčků fotbalových talentů. Je jich takové nepřeberné množství, že kdo se v nich vlastně má vyznat? Akademie co chvíli vychrlí nový produkt pro světovou scénu. Udržet si přehled, kdo je nyní vlastně v kurzu? Pro běžné smrtelníky v podstatě nemyslitelné. Proto se nabízí malé shrnutí největších příslíbů budoucnosti, kteří se narodili po 1. lednu 2003. Těm vévodí Jude Bellingham... A co další?

  • Jude Bellingham

    Je mu osmnáct a za Dortmund odehrál dvě sezony. Plnou porci, celkem 90 zápasů. Co má na starosti? Střed pole, životně důležitý fotbalový prostor, a třebaže patří k nejmladším záložníkům bundesligy, přijímá hold jako jeden z nejoceňovanějších. V této sezoně si připsal 7 gólů a 13 asistencí – spolu s kapitánem Reusem byl nejzdatnějším nahrávačem týmu. A podle webu WhoScored i nejkvalitnějším borcem BVB (s Haalandem). A zatímco Haaland už sedí na gauči v Manchesteru, nejlepší teenager světa je s Die Borussen připraven na velké věci.

    Jude Belligham během zápasu proti BayernuFoto Reuters

  • Gavi

    Nejmladší španělský reprezentant všech dob. „Sledovat Gaviho představuje potěšení,“ řekl trenér Luis Enrique. V Barceloně jde ve stopách Xaviho s Iniestou. V sedmnácti udivuje inteligencí, driblinkem, vizí, přihrávkami, prvním dotekem, změnou tempa. Diamant.

    Klenot Barcelony - GaviFoto Reuters

  • Harvey Elliott

    V září 2021 – po souboji s Pascalem Struijkem, tvrďákem Leedsu – utrpěl zlomeninu kotníku a lékaři mu oznámili: „Máš po sezoně.“ Po operaci se však uzdravil s netušeným kvaltem a v únoru Anfield aplaudoval jeho návratu. „Naše budoucnost, extra záložník,“ řekl Jürgen Klopp.

    Budoucnost Liverpoolu - Harvey ElliottFoto Reuters

  • Jamal Musiala

    Má za sebou dvě sezony v Bayernu (75 zápasů) a 12 startů za Německo. Překonal tucty rekordů (nejmladší hráč i střelec). Ofenzivní záložník s magickou pravačkou. „Má zlatou povahu,“ uvedl Julian Nagelsmann. „Nesoptí, když není po jeho. Pracuje na sobě poctivě a s pokorou.“

    Kluk s magickou pravačkou - Jamal MusialaFoto Reuters

  • Florian Wirtz

    Tvořivý záložník, dynamický a pokrývající značný prostor. Za Bayer Leverkusen odehrál 78 utkání a nasázel 20 gólů. Předstihl Kaie Havertze jako nejmladší hráč i střelec klubu z BayAreny. Jeho cit pro přihrávky oceňuje Patrik Schick.

    Oblíbený parťák Patrika Schicka - Florian WirtzFoto Profimedia.cz

  • Rayan Cherki

    S míčem u nohy dokáže divy, ale trenér Peter Bosz mu připomněl: „Týkají se tě i defenzivní úkoly, zdokonal to.“ V osmnácti má na kontě 65 zápasů za Lyon, kde ho považují za největší talent, který vzešel z jejich věhlasné akademie. A tu vystudoval i Karim Benzema…

    Magie budoucnosti - Rayan CherkiFoto Profimedia.cz

  • Devyne Rensch

    Pravý bek, který zastane i stoperskou roli. Už teď je na radaru Barcelony a Juventusu. Za jeho vzestupem stojí Erik ten Hag, jenž ho vedl dva roky. Rensch nerozbušil srdce jenom fanoušků Ajaxu, ale všech Nizozemců.

    Další produkt Ajaxu - Devyne RenschFoto Profimedia.cz

  • Benjamin Šeško

    „V klubu mi říkají, že jsem Erlingovi hodně podobný.“ Šeško je další útočný rubín Salcburku a „nový“ Haaland. Urostlý (194 cm) a výbušný Slovinec – naměřili mu rychlost 36 km/h, což odpovídá Mbappého tryskovým motorům.

    Nový Haaland - Benjamin ŠeškoFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud